Plante de apartament

#plante de apartament #plante gradina #fittonia # ingrijire fittonia

Fittonia, planta cu piele de sarpe

Fittonia sau planta mozaic ori cu piele de sarpe este originara din America Centrala si de Sud si se remarca printr-un aspect inedit. Potrivita atat cultivarii in gradina, cat si in ghivece, Fittonia se doveste o alegere grozava cu precadere pentru ghivecele suspendate.

Descriere

Fittonia este o planta cu frunze deosebite, presarate cu nervuri care contrasteaza cu culoarea de baza a frunzelor. Astfel, pot rezulta combinatii de verde, roz, rosu, alb. Tulpinile sale sunt taratoare, carnoase, de culoare verde deschis. Fittonia produce flori primavara, insa acestea sunt mici si deloc spectaculoase.

Exista diverse specii de Fittonia care se preteaza cultivarii in apartament, dintre acestea cea mai apreciata fiind Fittonia verschaffeltti, cu frunze mari, colorate in verde inchis si presarate cu nervuri roz sau rosiatice.

Numele plantei provine de la acela a doua autoare, Elisabeth si Sarah Mary Fitton, care au publicat volumul "Conversation on Botany" ("Conversatii despre botanica") in prima jumatate a secolului al XIX-lea.

Cultivare si ingrijire

Cultivata in ghiveci, Fittonia are nevoie de un sol bogat, cu un drenaj excelent. In acest sens, se recomanda amestecarea pamantului de flori cu o cantitate mica de nisip.

Fittonia nu este o planta pretentioasa, insa va suferi din cauza lipsei de umiditate. Daca nu este udata in mod corespunzator, tulpinile acesteia se lasa in jos (de aici si denumirea Fittoniei de "planta care lesina"), revenindu-si abia cand beneficiaza de apa din belsug.

Daca vara Fittonia trebuie udata din abundenta, iarna udarea se face mai rar. In schimb, trebuie mentinuta pulverizarea frunzelor, indiferent de sezon, intrucat Fittonia prefera umiditatea ambientala ridicata.

Fittonia prefera umbra sau penumbra, in detrimentul expunerii in bataia soarelui. La sosirea verii, planta poate fi mutata in gradina, pe balcon ori pe terasa casei, cu conditia sa nu fie expusa la temperaturi care depasesc 28 C. Iarna, planta trebuie protejata de curenti de aer si amplasata departe de sursele de caldura. Este important, de asemenea, sa fie asezata intr-un mediu in care temperaturile nu scad mai jos de 12 C.

Primavara si vara, ofera-i Fittoniei ingrasamant. Alege un fertilizant lichid pentru plante verzi pe care sa il amesteci cu apa de udat si sa il aplici o data de 15-20 de zile.

Inmultire

Fittonia se poate inmulti prin divizarea tulpinilor sau prin butasi. In primul caz, primavara si vara, se recomanda introducerea in compost a varfurilor tulpinilor lipsite de frunze. Dupa ce prind radacini, tulpinile trebuie separate de planta-mama si replantate in ghivece separate. Este importanta mentinerea lor la o temperatura de circa 21 C pana cand apar noile frunze.

Cel de-al doilea tip de inmultire se realizeaza prin prelevarea de butasi de 10-15 cm si plasarea lor intr-un amestec format din parti egale de turba si nisip fin. Butasii trebuie plasati intr-un mediu cu o temperatura de 21 C. Dupa ce prin radacini, pot fi mutati laolalta (5-6 exemplare) intr-un singur ghiveci.

Foto: vashsad.ua
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului