Plante de apartament

#plante #bec #plante de apartament #flori #plante de gradina #amenajarea gradinii # iluminarea plantelor

Ce sisteme de iluminat sa folosesti pentru plantele de interior

Plantele de interior sunt deseori private de lumina de care depinde supravietuirea lor, in special in sezonul rece. Astfel, daca observi ca feriga ta preferata pare tot mai lipsita de viata, cel mai probabil nu beneficiaza de conditii normale de iluminat, care sa ii asigure vitalitatea.

Exista, desigur, soiuri de plante care nu au nevoie de expunere directa la lumina. Chiar si asa, orice organism vegetal privat de lumina risca sa moara, in lipsa acestui element de baza in procesul de fotosinteza. Ce sisteme de iluminat poti sa folosesti pentru plantele tale de interior, afli mai jos.

Becurile fluorescente

Becurile fluorescente sunt o optiune pentru furnizarea luminii artificiale plantelor de interior, fiind disponibile pe piata la orice voltaj dorit si in diverse nuante. Lampile cu becuri fluorescente sunt potrivite pentru a creste pana si legume in interior, precum salata verde, spanacul si ierburile aromatice. La fel de utile sunt becurile fluorescente si pentru a ajuta semintele sa germineze mai repede.

Becurile incandescente

Aceste sisteme de iluminare au o temperatura redusa, de aceea sunt perfecte pentru plantele care nu apreciaza expunerea directa in fata luminii puternice. Durata medie de viata a acestor becuri este de circa 750 de ore, iar daca te intereseaza un consum redus de energie electrica, atunci becurile incandescente nu sunt cea mai buna solutie pentru tine.

Becurile cu halogen

Becurile cu halogen se numara printre cele mai bune optiuni de iluminare a plantelor de interior, mai ales pentru accelerarea cresterii acestora. Spectrul albastrui al acestei lumini emite o cantitate generoasa de lumina, ajutand rasadurile sa se dezvolte armonios. Mai mult decat atat, becurile cu halogen sunt si eficiente in raport cu energia electrica pe care o consuma.

Becurile sodium

Aceste becuri speciale emit o lumina rosiatica-oranj, care stimuleaza cresterea plantelor care inmuguresc si infloresc. Nu sunt recomandate, insa, pentru plantele frunzoase. Durata de viata a acestor becuri este de circa 1800 de ore.

Becurile LED

Tot mai des folosite pentru cresterea plantelor, becurile LED emit o lumina moderata, fiind perfecte pentru plantele care nu apreciaza expunerea prea mare. Specialistii mai recomanda si utilizarea concomitenta a becurilor cu halogen si a celor sodium, pentru accelerarea cresterii rasadurilor.

Foto: gizmondo.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului