De prin lume adunate

#lacul baikal #cel mai adanc lac din lume #adancime

Tu stii unde se afla cel mai adanc lac din lume si ce adancime are? Marea Azov si Marea Neagra ar fi invidioase

Orice suprafata de apa care este mai mare decat un iaz formeaza un lac. Lacurile din intreaga lume variaza foarte mult atat ca forme, culori cat si ca dimensiuni sau adancimi. Desi poate parea greu de crezut exista in aceasta lume un lac care este mult mai adanc decat Marea Azov. In plus, Marea Neagra nu este cu mult mai adanca decat lacul cu pricina. 

Este vorba despre lacul Baikal din sud-estul Siberiei, lac care se afla sub patrimoniul mondial UNESCO. Este cel mai adanc lac de pe Terra, masurand 1.642 de metri adancime. Prin comparatie, adancimea maxima a Marii Negre este de 2.212, iar adancimea Marii Azov este cu mult mai mica. Doar 14 metri adancime are in cel mai adanc punct. Marea Azov este cunoscuta ca fiind cea putin adanca mare de pe glob. 

Adancimea lacului poate fi masurata in doua moduri: Prin distanta de la suprafata pana la cel mai adanc punct al sau si prin adancimea medie a lacului ca intreg. Lacul Baikal detine recordul mondial la aceste doua categorii.

Lacul Baikal se mai mandreste cu inca o distinctie impresionanta. Are o vechime de aproximativ 25 de milioane de ani, ceea ce inseamna ca este cel mai vechi lac de pe planeta. Adancimea si vechimea acestui corp de apa dulce au permis ca o varietate de organisme sa evolueze si sa prospere in izolare. Jumatate din cele 60 de specii de pesti care traiesc acolo nu se gasesc nicaieri altundeva pe Pamant. Acest lucru i-a adus lacului titlul de "Galapagos al Siberiei". Baikal gazduieste, de asemenea, nerpa, singura specie de foca exclusiv de apa dulce cunoscuta de oamenii de stiinta.

Dupa ce a sustinut un ecosistem infloritor timp de milioane de ani, cel mai adanc lac din lume a ajuns sa fie amenintat in ultimele decenii. Dezvoltarea de pe malurile lacului a dus la poluare care dauneaza populatiilor unice de plante si animale din zona. Conservatorii locali au luptat pentru a feri situl de unele dintre cele mai ingrijoratoare proiecte de dezvoltare, inclusiv planurile pentru o conducta de petrol din apropiere si o uzina de uraniu, dar protejarea minunii naturale este o lupta continua.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea