INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Carti

#carti #copii #parinti

Sondaj: Ce fel de carti isi doresc parintii sa citeasca copiii

Peste o treime dintre parinti declara ca in ultimele 3 luni copiii lor au citit carti despre natura si mediul inconjurator, arata un sondaj efectuat recent de catre editura Didactica Publishing House. De asemenea, 57% dintre respondenti spun ca isi doresc ca pe lista de lectura de la scoala sa fie incluse si subiecte care abordeaza subiecte de ecologie si mediu, in contextul in care peste 70% dintre acestia spun ca discuta acasa cu cei mici indeosebi despre reciclare si despre protejarea mediului prin actiuni simple, cum ar fi protejarea plantelor si animalelor, conservarea habitatului lor natural etc.

 

 

Dupa exemplul personal, parintii respondenti la acest sondaj au nominalizat cartile ca fiind resursa principala atunci cand isi doresc sa discute cu cei mici despre probleme legate de protectia mediului. Astfel, 57% dintre acestia au folosit povestile pentru a aborda subiectul reciclarii, necesitatea economisirii resurselor sau folosirea mijloacelor de transport alternative pentru a limita poluarea. Pe langa acest subiect, parintii isi doresc ca in lista de lecturi scolare sa fie incluse si carti ce abordeaza teme sociale sau culturale, titluri contemporane, de actualitate, dar si clasici.

Pentru a veni in intampinarea cititorilor – copii si parinti -, tot mai interesati de subiectul educatiei pentru mediu, in ultimii doi ani, editura Didactica Publishing House a derulat un proiect eurpean care a presupus publicarea a 16 titluri despre mediu si ecologie. Astfel, prin intermediul unor ilustratii atragatoare si a unei abordari ludice, cititorii au facut cunostinta cu notiuni precum incalzire globala, efect de sera, poluare, reciclare, regenerare urbana, consum responsabil si multe altele.

“Povestile deschid emotional, te fac curios: te intrebi cum va continua totul. Vor reusi Marc si sora sa construiasca o centrala hidroelectrica? Va strange Abdi suficient de multi bani pentru fantana din Somalia, va trece Amina examenul de inot? Si asa mai departe. Povestile conduc si la intrebarile stiintifice. Este apoi important sa ramai in concret, sa te concentrezi pe esential. Un lant de molecule de apa poate fi exemplificat de un lant de copii care se tin de mana. Expresivitatea si analogiile sunt importante. Si mai presus de toate: umorul. Exista intotdeauna aspecte amuzante in povesti, iar daca zambesti, nervii din fata ta ii transmit creierului tau ca esti bine. Si astfel se creeaza contextul pentru invatare, a precizat Susanne Orosz, autoarea cartii Exista apa in desert?

Ne-am dorit sa abordam subiecte actuale, cu care copiii se intalnesc tot mai des pe masura ce cresc. Observa efectele poluarii la fiecare pas. Prin urmare, acest proiect a venit natural si ne bucuram sa vedem ca isi indeplineste obiectivul de a fi un instrument pentru parinti si cadre didactice. Titlurile selectate in acest proiect ofera idei de activitati, sfaturi practice, simple, ce pot fi adoptate in rutina zilnica a familiei sau a clasei. Si, pe langa faptul ca-i invata pe copii sa reduca impactul asupra mediului, ii invata si despre empatie, despre colaborare, prietenie, dezvoltandu-si abilitatile sociale si chiar de leadership prin intermediul povestilor. Iar accesibilitatea informatiei se datoreaza atat autorilor si ilustratorilor, cat si traducatorilor care au reusit sa transpuna cartile intr-un limbaj adecvat pentru copii”, a precizat Florentina Ion, fondator al editurii Didactica Publishing House.

Proiectul este cofinantat de Uniunea Europeana prin programul Europa Creativa.

*Sondajul mentionat a fost realizat in perioada 15-18 martie 2024, online. Au raspuns la intrebari 361 de persoane, parinti care achizitioneaza carti, 67,9% locuitori in mediul urban, cei mai multi cu varste cuprinse intre 3-6 ani – 37,7%, respectiv 7-10 ani – 27%, si 0-3 ani – 23%. Restul respondentilor au copii cu varsta peste 11 ani.   

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea