De prin lume adunate

# dezastrul de la cernobil #36 de ani de la cernobil #invazie ucraina #cernobil #rusia #nor radioactiv

36 de ani de la dezastrul de la Cernobil. Care este nivelul de radiatii dupa ce armata rusa a produs distrugeri

Se implinesc 36 de ani de la cel mai mare accident nuclear din istoria omenirii. Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobil a explodat in timpul unui test de rutina.

Consecintele au fost deosebit de grave, afectand populatia din zona, dar si din Norvegia, Suedia si Polonia. Norul radioactiv a ajuns in aproape toata Europa.

Explozia centralei a dus la emiterea unui numar urias de radiatii, de pana la 10 ori mai mare decat in cazul dezastrului nuclear de la Fukushima (2011). Potrivit wikipedia.org, in atmosfera terestra a fost infecta de 400 de ori mai mult material radioactiv decât cel de la Fukushima (Japonia) si de cateva ori cantitatea de material radioactiv corespunzătoare bombelor de la Hiroshima și Nagasaki. 

Accidentul nuclear a avut loc sambata noapte, la ora 01:23:44, in data de 26 aprilie 1986. La acea ora, reactorul 4 a suferit o explozie catastrofală a cazanelor sub presiune de abur din componența acestuia, care a declanșat un incendiu, o serie de explozii adiționale și scurgeri radioactive.

Dezastrul de la Cernobil, explozia care a afectat Europa

Explozia de la Cernobil a fost un adevarat dezastru pentru Europa. Norul radioactiv a fost purtat de vant si raspandit spre frontierele internationale. 

Imediat dupa explozie, orasele Cernobil si Pripyat au fost evacuate urgent. Oamenii au plecat de acasa lasand totul in urma. Multi dintre ei fara sa apuce macar sa-si faca bagajele. Cel mai probabil acestea nu vor mai fi locuite niciodata. Cu toate acestea, potrivit estimarilor specialistilor, radiatiile din zona vor putea ajunge la cote normale in anul 2525, adica peste 500 de ani. 

Accidentul nuclear de la Cernobil nu a afecta insa doar orasele evacuate. Acesta a afectat intreaga Ucraina. Pe langa Ucraina, cele mai afectate au fost Belarus si Rusia, care au fost puternic contaminate.

Insa norul radioactiv s-a indreptat si spre vestul Europei, afectand in special Norvegia, Suedia si estul Poloniei. In cele din urma norul radioactiv a ajuns in toata Europa, fiind apoi purtat de vant, peste ocean, pana in estul Americii de Nord.

Numarul total al victimelor ar putea fi intre cateva sute de mii si cateva milioane, noteaza experti citati de presa internationala, iar medicii afirma ca milioane de persoane sufera in continuare de probleme de sanatate legate de catastrofa. Consecintele contaminarii radioactive - cancer, afectiuni ale sistemului imunitar, boli cardiace - ar putea provoca in total intre 100.000 si 400.000 de decese in aceste trei foste republici sovietice, conform Greenpeace.

Pe langa victimele umane, dezastrul  de la Cernobil a afectat grav si mediul. Au avut de suferit si animalele domestice, animale salbatice, pasarile si pestii sau vegetatia, poluarea radioactiva a produs mutatii genetice, resimtite pana la nivelul bacteriilor si al virusurilor.

Care este nivelul de radiatii dupa ce armata rusa a produs distrugeri la Cernobil

Dezastrul de la Cernobil a fost aproape de a se repeta dupa ce rusii au atacat Ucraina. Rusia a pus stapanire, in primele zile de la atac, pe centrala Cernobil si au tinut prizonieri cei 200 de angajati care se ocupau de mentenanta centralei pentru cateva saptamani.  

Rusii au trecut cu blindatele prin Padurea Rosie, o zona extrem de toxica, ridicand nori de praf radioactiv. Acestia nu stiau de pericolul din zona si nu purtau nici echipamente speciale de protectie. Mai mult, au sapat transee in care au stat. Efectele contaminarii au fost vizibile rapid, acestia ajungand in spitalele din Belarus si Rusia pentru tratament.

Faptul ca rusii au trecut cu tancurile prin zona, dar si ca au sapat transee, a dus la o crestere a radioactivitatii in zona. Insa, cu toate acestea, nivelul radiatiilor nu afecteaza restul teritoriului tarii sau a statelor Europene.

„Datele sistemului automat de monitorizare a radiatiilor din zona de excludere, care sunt disponibile online, indica faptul ca nivelurile de control ale dozei de radiatii gamma (puncte rosii) au fost depasite cu o cantitate semnificativa”, se arata intr-un raport de la acea data.

Ieri, 25 aprilie, un International Atomic Energy Agency (Agentia Internationala de Energie Atomica) a declarat ca Rafael Mariano Grossi, directorul General IAEA, va conduce prima misiune de asistenta cu drepturi depline a expertilor in materie de siguranta, securitate si garantii in Ucraina. Plecand din Viena, acestia vor ajunge marti (n.r.- 26 aprilie 2022) la centrala nucleara de la Chornobil pentru a livra echipamente, a efectua evaluari radiologice si a restabili sistemele de monitorizare a garantiilor.

Astazi, echipa lui Grossi a ajuns in Ucraina. In urma masurarii nivelului de radiatii, Rafael Grossi a declarat ca "Nivelul de radioactivitatate este, as spune, anormal". Acesta a mai adaugat ca "Urmarim toate acestea in fiecare zi", potrivit realitatea.net.

FOTO: pexels.com, pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea