De prin lume adunate

#legenda dracula #dracula

De unde a pornit legenda lui Dracula

Este imposibil sa nu fi auzit de legendarul Dracula, unul dintre cele mai infricosatoare personaje din istoria literaturii si cinematografiei. Cu toate ca intelegi ca este o creatie fictiva, intotdeauna te-ai intrebat de unde a pornit aceasta legenda inspaimantatoare. Adevarul sta la radacinile istorice si intr-un personaj real din secolul al XV-lea: Vlad III, cunoscut si sub numele de Vlad Tepes sau Vlad Dracul.

 

Legenda lui Dracula are ca punct de plecare personalitatea complexa a lui Vlad Tepes. El s-a nascut in anul 1431 in Sighisoara, Transilvania. Tatal sau, Vlad al II-lea, a fost membru al Ordinului Dragonului, o societate secreta care isi propunea apararea crestinismului impotriva amenintarilor turcesti si otomane. Numele "Dracula" provine din titlul pe care tatal sau il purta in calitate de cavaler al acestui ordin.

Vlad Tepes a devenit domnitor al Tarii Romanesti in mai multe randuri intre 1448 si 1476. El este adesea amintit pentru brutalitatea sa si pentru metoda sa preferata de a-si pedepsi dusmanii: impungerea cu sulite a acestora si infasurarea lor in jurul unor stalpi de lemn inalti, o tortura cunoscuta sub numele de "teapa". Acest act sangeros a dus la porecla lui Vlad Tepes.

In ciuda metodelor sale crude, Vlad Tepes a fost, in mod paradoxal, considerat un aparator al crestinismului impotriva expansiunii otomane. El a incercat sa consolideze frontiera de sud a Tarii Romanesti si a impus legi severe pentru a mentine ordinea interna. Istoria sa a fost macinata de conflicte, aliante schimbatoare si lupte impotriva vecinilor sai.

Legenda lui Dracula a prins viata odata cu publicarea romanului "Dracula" de Bram Stoker in 1897. Desi romanul nu face referire directa la Vlad Tepes, ci mai degraba la un vampir fictiv numit Contele Dracula, au existat o serie de elemente care au creat legatura cu figura istorica. Numele, asociatia cu Transilvania si mentiunile despre cruzimea personajului au contribuit la crearea unei imagini a lui Dracula ca vampir.

Aceasta asociatie a fost intarita si mai mult odata cu adaptarea cartii lui Bram Stoker in film. Prima adaptare importanta a avut loc in 1931, cand Bela Lugosi a interpretat rolul lui Dracula pe marele ecran. In acest film, el a devenit unul dintre cei mai iconici vampiri ai cinematografiei.

Astfel, figura lui Vlad Tepes si legenda lui Dracula au devenit intrepatrunse in constiinta publica. De-a lungul anilor, s-au scris si produs sute de romane, filme, seriale si alte opere media care s-au inspirat din aceasta legenda. Vlad Tepes, un domnitor brutal cu o istorie complexa, a fost transformat intr-un vampir misterios si seducator.

Astazi, Dracula este unul dintre cele mai recunoscute personaje fictive din lume, si legenda sa continua sa fascineze si sa terorizeze imaginatia oamenilor. Romania, a imbratisat aceasta legenda si o foloseste pentru a atrage turisti in Transilvania, unde pot explora castele si locuri legate de povestea lui Dracula.

In concluzie, legenda lui Dracula are radacini in istoria Tarii Romanesti si in figura complexa a lui Vlad Tepes. Cu toate ca aceasta poveste a fost transformata si adaptata intr-un mod dramatic de-a lungul secolelor, ea continua sa fie o parte importanta a culturii populare si a istoriei Romaniei. Iar legenda lui Dracula nu va inceta niciodata sa fascineze si sa sperie, in egala masura, o planeta intreaga.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea