Legume

#ardei #ardei iute #chilli

Totul despre ardeiul iute

Ardeiul iute (Capiscum sp.) este originar din America Centrala si de Sud. Exista o serie de dovezi arheologice, descoperite in sudul Ecuadorului, care atesta ca aceasta planta a fost cultivata in urma cu 6.000 de ani.



Unul dintre primii europeni care a luat contact cu ardeiul iute este exploratorul Cristofor Columb , cel care a remarcat ca gustul fructului este asemanator cu cel al piperului negru.

In scurt timp, ardeiul iute a inceput sa devina extrem de popular si sa fie cultivat pe intreg mapamondul.


Descriere


Ardeiul iute se prezinta ca o tufa ce alterneaza frunzele ovale cu cele in forma de lance. Inaltimea unei tufe de ardei iute poate depasi chiar si un metru.

Florile sunt de culoare alba. Fructele pot avea fie forma elispoidala (cu varful ascutit), fie forma ovala. La maturitate, fructele devin rosii. Atentie! Este recomandat ca doritorii de ardei foarte iuti sa recolteze fructele abia atunci cand ajung la deplina maturitate.


Cultivare si ingrijire


Ardeii se cultiva fie direct din seminte, fie folosind rasaduri (se recomanda rasadurile Hot Cherry, Jalapenos, Hungarian Wax, Anaheims).

Pentru a fi sigur ca ardeii sunt intr-adevar foarte iuti, iti recomandam sa-i plantezi atunci cand clima este calda (media termica zilnica sa fie fie de 30 de grade Celsius, in timp ce noaptea temperatura sa nu fie mai mica de 20 de grade Celsius). Daca locuiesti intr-o zona racoroasa, poti sa cultivi ardeii iuti apeland la un recipient acoperit.


Intrebuintari medicale


Contine capsaicina, substanta "responsabila" pentru senzatia de arsura pe care o simti atunci cand intra in contact cu mucoasa bucala.

Capsaicina continuta are rolul a vindeca durerile, abcesele, infectiile gingiilor (este indicata gargara cu pudra de ardei iute, amestecata cu apa), gripa, guturaiul, tusei (inainte meselor principala se recomanda sa consumi cate 20-25 picaturi de tinctura de ardei iute).

Ardeiul iute este antiseptic, vitaminizant, regularizeaza circulatia sangelui. Intareste inima, arterele si nervii. De asemenea, are un puternic efect antigripal. De asemenea, consumare a 1-2 ardei iuti pe zi ajuta si la digestie.

Ardeiul este folosit cu succes in tratarea cancerului ovarian, mamar, de ficat si plamani, precum si in leucemie.

Ai sinusurile infundate? Tot ardeiul iute te ajuta sa scapi si de aceasta problema. Remediul este o solutie formata din apa si putina pudra de ardei iute.

Medicina populara consemneaza si utilizarea ardeiului iute contra durerilor de urechi la copii. Tot cu el se trateaza si alcoolismul.


Utilizare culinara


Ardeiul iute este folosit foarte mult in bucataria mexicana si din America de Sud. De asemenea, el a devenit un element nelipsit din foarte multe bucatarii din Etiopia, Indonezia, Coreea, Laos, Malaezia, India, sudul Chinezi (bucataria Sichuan) Sri Lanka, Tailanda sau vestul Africii.

Fructul se poate consuma crud sau gatit, el fiind un ingredient folosit in mod frecvent in prepararea sosurilor foarte picante. De asemenea, ardeii iuti mai pot fi si murati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului