Legume

#varza #legume #rosii #ardei #ceapa #ardei gras #usturoi

Cum culegem legumele corect

Majoritatea legumelor se recolteaza esalonat, pentru ca maturarea lor se face treptat, intr-o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, in functie de specie si de sistemul de cultura. Legumele pe care vrei sa le depozitezi pentru mai mult timp trebuie sa fie sanatoase, curate, fara crapaturi, fara umiditate exterioara si sa nu prezinte lovituri mecanice pentru ca altfel vor putrezi.



Cand pot fi recoltate


Este bine sa recoltezi legumele cand vremea este uscata si racoroasa, pentru a preveni deprecierile cantitative si calitative.
Momentul indicat de recoltare este dimineata, dupa ce se ridica roua. Niciodata legumele nu se recolteaza imediat dupa ploaie pentru ca exista un risc crescut ca acestea sa putrezeasca in caz ca le depozitezi.

Pentru a se evita vatamarea plantelor este bine sa executi operatiunea de desprindere a organelor comestibile de pe planta cu multa atentie.
Fereste legumele de actiunea ploii, vantului sau soarelui, prin adapostire in magazii, soproane sau umbrare.


Ce inseamna maturitatea legumelor


Momentul recoltarii legumelor trebuie sa se faca in functie de gradul de maturare al acesteia. Momentul optim de de recoltare estre strict legat de destinatia productiei si modul de consum agreat> astfel, putem vorbi de:

  • maturitatea de recoltare, cand legumele au atins marimea, forma, pigmentatia, luciul, cuprinse in normele de calitate, cum ar fi culoarea la solano-fructoase;
     
  • maturitatea de consum, cand legumele au realizat insusirile cerute pentru consum imediat sau pentru prelucrare , ca de exemplu dovleceii in floare, mazarea si fasolea pastai cu boabe erbacee;
     
  • maturitatea fiziologica, cand samanta este capabila sa germineze si sa dea nastere la o noua planta, ca la pepenii verzi.

 

Sfaturi generale


Verdeturile ca salata sau spanacul si condimentele ca patrunjelul, mararul sau leusteanul se recolteaza cand frunzele sunt bine dezvoltate prin smulgerea plantelor in intregime sau prin taiere .

Bulboasele si radacinoasele – ceapa, usturoiul, morcovul se recolteaza esalonat, in functie de necesitati. La finalul toamnei, cand acestea au atins o dimensiune normala si au maximum de calitate, iar frunzele si-au schimbat culoarea, devenind galbene, se recolteaza in masa pentru depozitare pe timp de iarna.

O rosie coapta trebuie sa fie viu colorata, insa aceasta poate fi recoltata si cand nu este coapta pe deplin, procesul de coacere continuand si dupa recoltare, daca sunt este depozitata in soare.


Ardeiul gras este copt atunci cand este viu colorat, iar cotorul este verde aprins.

O vanata coapta atunci cand este greoaie si are coaja stralucitoare. Cand apesi pe ea, aceasta trebuie sa aiba o structura elastica, iar cotorul de culoare verde deschis.

Stiuletii tineri de porumb se vor rupe de trunchiul plantei prin tragerea acestora in jos. Porumbul se va culege cu tot cu invelisul in care acesta este imbracat. Pentru a culege stiuletii uscati, va trebui mai intai sa indepartezi invelisul portector si matasea. Rupe apoi stiuletele de tulpina plantei, lasand invelisul in care acesta a fost imbracat atasat de planta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului