Legume

#legume #plante #broccoli #gradina #legume gradina #rapini

Rapini

Rapini sau broccoli raab este o leguma utilizata frecvent in bucataria din sudul Italiei, Spania, Portugalia si China. Este inclus in familia Brassicacaea si face parte din aceeasi subspecie ca napul turcesc. Poate fi cultivat cu succes in gradina, alaturi de legumele clasice.

Descriere

Se crede ca rapini provine dintr-o planta salbatica, inrudita cu napul turcesc, din flora spontana din China sau din zona mediteraneana. De altfel, rapini seamana cu o leguma cultivata extensiv in China (varza chinezeasca).

Rapini este o planta cu frunze verzi, zimtate, organizate in jurul a mici buchetele de muguri ce seamana cu broccoli. Frunzele sunt comestibile, la fel si florile micute, de culoare galbena, care isi pot face aparitia printre muguri.

Cultivare si ingrijire

Rapini este o leguma usor de cultivat in gradina proprie. Are nevoie de un sol fertil, bogat in humus, cu un drenaj foarte bun si un pH cuprins intre 6 si 7. Randurile in care iti doresti sa sadesti semintele de rapini trebuie sa contina o cantitate insemnata de compost, la care sa adaugi si fertilizant organic, bogat in azot si bor. In situatia in care solul din gradina este prea acid pentru ca rapini sa se dezvolte armonios, trateaza-l cu var pentru a-i mari pH-ul.

Sadeste circa 10-12 seminte de rapini la fiecare 30 cm, asigurandu-te ca intre fiecare rand exista o distanta de 45-60 cm. Dupa sadire, protejeaza semintele cu o folie pentru a evita atacul diferitelor tipuri de insecte.

Pana cand semintele germineaza, asigura-te ca oferi viitoarelor legume rapini o cantitate insemnata de apa (nu intr-atat insa incat solul sa fie imbibat cu apa). Dupa ce plantutele ating o inaltime de circa 7 cm, rareste-le in asa fel incat sa ai cate o planta la fiecare 15 cm. In acest fel, incurajezi dezvoltarea armonioasa a viitoarelor legume.

Rapini prefera cultivarea in zonele bine luminate, insa tolereaza cu succes si penumbra. Retine ca rapini este o planta care poate fi cultivata atat primavara, cat si toamna, tolerand in special temperaturile mai scazute, in detrimentul celor foarte ridicate. De aceea, este important ca primavara sa sadesti semintele in timp util pentru ca, pana la sosirea verii, plantele sa fi produs deja muguri.

Inmultire

Rapini se inmulteste cu succes prin seminte. Pe langa sadirea directa in gradina, poti pregati din timp rasaduri in interiorul casei sau in sera. Asigura-le viitoarelor plantute temperaturi medii pana cand apar rasadurile. In acest moment, muta plantutele intr-un mediu cu o temperatura de circa 10 C si amplaseaza-le intr-o zona bine luminata, in apropierea unei ferestre.

Boli si daunatori

Rapini risca sa fie atacat de daunatori ai verzei (viermi, molii), dar si de caprioare, popandai si cartite. Prin urmare, se recomanda evitarea cultivarii in soluri in care, in ultimii 4-5 ani, au fost obtinute recolte de varza sau de plante inrudite.

Rapini in bucatarie

Utilizat frecvent in bucataria internationala, rapini are un gust amarui, pronuntat, de aceea frunzele sale se gatesc adesea in combinatie cu suc de lamaie sau usturoi. Rapini este folosit ca garnitura pentru diferite tipuri de carne, in special de porc.

Foto: knitspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare