Legume

#gradina de legume #legume #Radicchio #cultivare Radicchio

Radicchio

Daca esti pasionat de bucataria mediteraneana, in special cea italieneasca, nu ai cum sa nu fi auzit de radicchio. In Romania, i se mai spune cicoare rosie, insa aceasta nu este denumirea oficiala a legumei. Exista mai multe tipuri de radicchio, insa toate se cultiva in acelasi mod. Afla mai multe despre radicchio si variaza soiurile pe care le cultivi in gradina de legume.


Ce este radicchio


Radicchio este o leguma, o "salata" ideala pentru a fi cultivata in lunile racoroase de primavara sau de toamna. Poti gati radicchio ca pe orice alta leguma sau il poti consuma in stare proaspata, cu putin otet si ulei de masline. In stare cruda, radicchio are o aroma amaruie, insa atunci cand este folosit la prepararea mancarurilor, aroma devine dulceaga. Pastele, omletele, supele, orezul si mancarea de legume vor fi mai gustoare cu radicchio.

Maestrii bucatari spun ca radicchio se potriveste cel mai bine la gust cu branza italieneasca, lamaie, ulei de masline, prosciutto crudo, ceapa rosie, salam, otet si ulei.


Tipuri de radicchio


Chioggia (Rosa di Chioggia): este cel mai comun soi de radicchio. Seamana cu o varza mai mica, iar frunzele au o culoare intensa de visiuniu cu nervuri albe. Gustul este amarui spre dulce.

Verona (Rossa di Verona): este un soi de radicchio cu forma alungita, iar frunzele seamana cu cele de salata verde. Nuanta frunzelor este visinie, insa albul predomina mai mult decat in cazul soiului Chioggia.

Acestea sunt principalele tipuri de radicchio, insa le amintim si pe celelalte: Castelfranco, Radicchio di Treviso, Radicchio Tardivo.


Cum se cultiva radicchio


Radicchio este o leguma usor de cultivat si te poti bucura de ea aproape tot anul. Radicchio se insamanteaza primavara, cu aproximativ 4 saptamani inainte de ultimul inghet. Toamna, radicchio se planteaza cu 8-10 saptamani inainte de primul inghet. Prima recolta se poate face dupa 85-100 de zile de la insamantare.

Plantele trebuie udate constant, pentru a creste mari. Pentru o recolta bogata si sanatoasa, adauga compost inainte de insamantare, apoi refa rezerva de compost la jumatatea perioadei de maturizare. Plantele companion pentru radicchio sunt zarzavaturile. Evita sa plantezi radicchio langa fasole sau mazare, intrucat se incurca reciproc.

Daca nu ai gradina de legume, este bine sa stii ca radiccio poate fi cultivat foarte bine si in ghiveci. Alege un ghiveci incapator si insamanteaza pamantul. Dupa ce apar primele frunze, este indicat sa raresti legumele, pentru ca acestea sa nu se sufoce.


Cum depozitezi radicchio


Radicchio este o leguma perisabila. Fie o mananci proaspata, dupa ce o cumperi sau o culegi din gradina, fie o gatesti repede. La frigider, radicchio rezista 2-3 zile, cu conditia sa fie infasurat in hartie si introdus intr-o punga de plastic. Dupa aceasta perioada, frunzele nu mai sunt crocante, gustul nu mai este intens, iar aspectul este unul ofilit.


Beneficii pentru sanatate


Radicchio este o leguma buna pentru sanatatea ta. Contine acid folic, potasiu, cupru si vitamina C, substante fara de care organismul tau ar fi slabit si vulnerabil in fata microbilor si a virusurilor.

Sursa foto: irisheyesgardenseeds.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului