Legume

#gradina de legume #legume de vara #legume #fasole #gradina #cultivare legume #cultivare fasole #fasole gradina

Invata sa cultivi fasolea ca un gradinar profesionist

In gradina ta vrei sa isi faca loc fasolea, o planta anuala erbacee, deosebit de hranitoare, cultivata pentru boabele sale bogate in substante nutritive si proteine. Daca si tu doresti sa cultivi fasole ca un gradinar profesionist, iata cateva ponturi utile despre cum sa realizezi acest lucru fara sa intampini nici o problema.


Sadeste-o in containere adanci

In primul rand, trebuie sa te decizi ce tip de fasole vrei sa cultivi in gradina ta. Astfel, se pot distinge doua soiuri diferite, cea pitica si cea agatatoare. Odata ce te-ai hotarat asupra tipului de fasole preferat, trebuie sa plantezi seminele in containere de plastic adanci.

Acest lucru este necesar pentru ca fiecare samanta sa isi creeze o radacina puternica. In timp ce apar primele frunze, planta are suficient loc de dezvoltare in interiorul containerului si va creste astfel mai sanatoasa cand o vei muta in solul din gradina.


Ofera-i spatiu de dezvoltare

Apoi este vremea semanatului. Se poate semana chiar si in aceasta perioada, la o adancime ce nu trebuie sa depaseasca 5 centimetri. Daca ai ales un soi de fasole pitica, ai grija sa ai o distanta intre randuri intre 35 si 45 de centimetri si o distanta intre plante de cel putin 6 centimetri.

In schimb, un soi agatator de fasole are nevoie de 15-20 de centimetri intre plante si 100 de centimetri intre randuri.


Foloseste substante impotriva daunatorilor

Fasolea germineaza in doua saptamani maxim, in functie de temperatura si de umiditate. Daca iti doresti o dezvoltare adecvata a plantei, trebuie sa o uzi de cel putin doua ori pe saptamana, in special in perioada de crestere.

Avantajul acestei legume este ca nu trebuie sa fii expert pentru a o cultiva, principalele lucrari de intretinere fiind prasitul si irigatul. Atunci cand planta incolteste, trebuie sa te asiguri ca nu exista buruieni in sol, iar cand sunt formate primele frunze se poate face o stropire preventiva cu fungicid de contact, cum ar fi zeama bordeleza. Acest amestec combate bolile cauzate de ciuperci, iar pentru daunatori o poti stropi cu macerat de urzica.

Recoltarea se face numai atunci cand boabele sunt putin mai mici decat pastaia si se aud miscandu-se in interiorul ei. Se smulge planta cu totul din pamant si se lasa la uscat cateva zile. Apoi se pot culege si boabele.

Sursa foto: allgardeningsites.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului