Legume

#legume #gradina #gradina de legume #iunie #buruieni #salata

Gradina de legume – 9 activitati in lunile iunie-iulie

 

In lunile iunie-iulie apar primele roade in gradina ta. Salata, morcovii si alte culturi timpurii pot fi deja culese daca au fost ingrijite corespunzator. Pentru ca incepand de acum soarele incepe sa arda din ce in ce mai tare, ar fi bine sa acorzi mai multa atentie irigarii gradinei. Iata care sunt alte cateva lucruri pe care este bine sa le faci in aceaste luni in gradina ta:

1Pliveste straturile


In aceasta perioada va trebui sa te ocupi de buruienile din gradina. Pentru ca legumele tale sa se dezvolte armonios in continuare, este bine sa ai grija sa plivesti straturile ori de cate ori este nevoie, chiar si o data pe saptamana. Buruienile din jurul legumelor plantate de tine absorb din nutrientii necesari dezvoltarii acestora. De aceea, ele trebuie eliminate.


2Bucura-te de primele roade


Sfecla rosie, ridichile, salata si ceapa crescute in gradina pot fi deja consumate in lunile iunie-iulie. Nu uita sa replantezi o parte dintre ele pentru a te putea bucura de gustul lor si in toamna.


3Ocupa-te de fasole


Una dintre cele mai sensibile leguminoase in privinta buruienilor este fasolea. Dupa ce te-ai asigurat ca nu este sufocata de buruieni , ajut-o sa se catere pe araci, pentru a putea rodi corect. Privita de sus, fasolea trebuie sa se roteasca pe suport in sensul acelor de ceasornic.


4 Planteaza „ingrasamant verde”


Daca mai ai loc de plantat in gradina ta ai putea sa il folosesti pentru ingrasamant verde. Facelia (Phacelia tanacetifolia) poate fi cultivata de la mijlocul lui martie pana in septembrie. Datorită cantitatii de biomasa produsa la unitatea de suprafata, a continutului bogat in proteine si a pretentiilor scazute fata de factori pedoclimatici, s-a dovedit a fi cea mai indicata planta pentru ingrasamant verde, care lasa multe elemente nutritive prin incorporarea ei in sol.

In plus, prin dezvoltarea sa rapida, inabusa buruienile, iar frunzisul sau foarte dens mentine terenul curat de buruieni pana la cultura urmatoare.


5Copileste rosiile


In aceasta perioada poti sa copilesti rosiile, sa rupi usor din frunzele care nu au rod, pentru a le stimula sa se dezvolte mai repede. Atentie sa nu rupi florile! Daca lastarii secundari au o dimensiune de 10-16 cm ii poti planta separat, pentru a avea si mai multe rosii in toamna. E nevoie de circa 2 saptamani pana cand se va dezvolta radacina acestor lastari.

Este posibil ca in luna iulie rosiile sa inceapa sa se maneze. Ele pot fi salvate prin ruperea regulata a frunzelor si indepartarea fructelor stricate.


6
Verifica daca s-au dezvoltat cartofii


O parte dintre cartofii cultivati in primavara pot fi deja recoltati la sfarsitul luniii iunie - inceputul lunii iulie. In mod traditional, se spune ca aceste legume pot fi deja consumate atunci cand plantele au inflorit insa nu este valabil pentru toate speciile. Unele soiuri nu infloresc.

Ar fi bine sa sapi sa vezi daca in gradina ta cartofii s-au dezvoltat bine. Poti sa-i gatesti imediat dupa ce i-ai scos din pamant pentru ca au un gust mai placut si mai intens.


7 Planteaza castraveti pentru cultura de toamna


Daca obisnuiesti sa pui muraturi, ar fi bine sa stii ca perioada dintre sfarsitul lui iunie - inceputul lui iulie este ideala pentru plantarea de castraveti si varza pentru productia de toamna. Foloseste castraveti din soiul Cornison pentru ca sunt ideali pentru murat .

8 Leaga lastarii de vita de vie

 

Daca ai vita de vie, continua copilirea, legarea lastarilor si indeparteaza varfurile celor mai vigurosi. Daca ai timp suficient, aranjeaza frunzele vitei in asa fel incat ciorchinii sa aiba mai multa lumina, sa fie orientati direct spre soare. Nu uita sa stropesti via contra manei, fainarii si putregaiului.

9 Uda legumele in mod regula

 

Daca temperatura de afara este foarte ridicata, legumele din gradina ta trebuie udate in mod regulat. Ar fi mai bine sa te ocupi de irigarea gradinii mai ales seara si sa fii atent sa nu stropesti frunzele plantelor, daca le uzi in timpul zilei. Stropii de apa ramasi pe frunze si tulpini amplifica razele soarelui si planta se poate ofili.

Sursa foto : baltimoresun.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare