Legume

#morcovi #legume #curiozitati #plante

25 de lucruri inedite despre morcovi

Morcovul este una dintre cele mai indragite legume consumate de catre om, cu un aport caloric redus, dar cu numeroase beneficii pentru sanatate. Iata mai jos cateva lucruri inedite pe care nu le stiai despre morcov .

 

1 Morcovii sunt legume originare din Afganistan. In acele vremuri erau de diverse culori, de la mov, rosu, alb pana la galben. Se pare insa ca morcovii nu au fost de la inceput portocalii.
 

2 Morcovii fac parte din familia Umbelliferae, din care mai fac parte si telina, patrunjelul, mararul, chimenul si cucuta otravitoare.
 

3 Atat vechii greci, cat si romanii cultivau morcovi .
 

4 Vechii grecii numeau morcovul "aducatorul de dragoste" si credeau ca ii face mai iubitori atat pe barbati, cat si pe femei.
 

5 Hippocrate recomanda femeilor sa manance morcovi pentru a preveni sarcinele nedorite. Studiile moderne au aratat ca aceasta teorie a savantului grec are un sambure de adevar. Daca femeile mananca morcovi chiar dupa ce au avut o partida de sex, enzimele din morcov pot bloca conceptia.
 

6 Tot Hippocrate a creat o supa - panaceu pentru toate bolile care era realizata din morcovi, telina, radacina de patrunjel si praz.
 

7 In timpul Imperiului Roman, Caligula si-a hranit toti senatorii numai cu mancaruri realizate din morcovi, pentur a-si bate joc de ei. Caligula credea ca mancand numai morcovi, instinctul animal din ei va iesi la suprafata si se vor imperechea precum fiarele salbatice.
 

8 In China, Japonia si India, morcovul se cultiva inca din secolul XIII.
 

9 In secolul al XVI-lea isi face aparitia si celebrul morcov portocaliu. Acesta a fost inventat de cultivatorii olandezi, in onoarea Casei Roiale Olandeze. Ei au incrucisat speciile de morcovi galbeni cu cei rosii.
 

10 Morcovii portocalii au ajuns in Anglia in timpul reginei Elizabeth I.
 

11 Morcovii au devenit in scurt timp cea mai consumata leguma, dar si un accesoriu la moda. Doamnele din inalta societate foloseau morcovii pentru a-si decora palariile.
 

12 In 1607, morcovii au patruns si in America de Nord.
 

13 Thomas Jefferson era un mare pasionat al cultivarii morcovilor, pe care ii planta in gradina sa din Monticello. In 1814 el a inventat si 18 variante de morcovi.
 

14 Scena din filmul "It Happened One Night", in care Clark Gable se apleaca nonsalant peste un gard pentru a manca morcovi in timp ce vorbea cu Claudette Colbert, i-a inspirat pe producatorii celebrului personaj Bugs Bunny sa ii ofere acelasi comportament libertin si nonsalant.
 

15 China este cel mai mare producator de morcovi al lumii. Pe locul doi se afla Rusia, iar pe locul trei Statele Unite ale Americii.
 

16 Morcovii sunt pe locul sapte in Statle Unite in randul vegetalelor produse.
 

17 California este pe locul intai in randul producatorilor din Statele Unite pentru morcovi proapeti, iar Washingtonul este in topul morcovilor cultivati pentru conservare si procesare.
 

18 Un sondaj realizat in 2005 arata ca morcovul este pe locul trei in randul celor mai populare legume din Marea Britanie.
 

19 Morcovii contin 87% apa.
 

20 Morcovii portocalii isi datoreaza culoarea enzimei beta-caroten.
 

21 Morcovii contin cel mai mare procent de beta-caroten.
 

22 Consumul mare de morcovi poate da o tenta galbe-portocalie pielii celui care ii consuma, in special in zona palmelor si a talpilor. Aceasta afectiune se numeste carotenemie. Pielea revine la culoarea normala, daca consumul de morcovi este stopat.
 

23 O ceasca suc de morcov contine 52 de calorii.
 

24 Cel mai lung morcov cultivat vreodata a avut o lungime de 5 metri.
 

25 Cel mai mare morcov a avut o greutate de aproape 9 kilograme.

Sursa foto : www.assuredproduce.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare