Legume

#gogosari #plantare #ingrijire #gradina

Cum sa plantezi gogosari

Plantarea gogosarilor incepe din mijlocul iernii, pentru ca gogosarii sa fie buni de cules in perioada verii. Gogosarii pot fi cultivati atat de gradinarii amatori cat si de cei experimentati, acestia nefiind extrem de pretentiosi comparativ cu alte legume.

 

Ai nevoie de:

  • ladite din plastic;
  • folie de plastic;
  • pamant din gradina;
  • ingrasamant natural;
  • nisip;
  • seminte de gogosar.

 

1 Cumpara semintele inca din mijlocul iernii. Este indicat sa nu folosesti semintele unui gogosar plantat in anul anterior, deoarece exista riscul ca acesta sa fie un hibrid, iar plantele rezultate nu vor ajunge la marimea dorita.

 

2 Umple laditele de plastic cu un amestec din pamant de gradina, nisip si ingrasamant natural in masuri egale. Inainte de a umple laditele, asigura-te ca amestecul de pamant, nisip si ingrasamant este omogen. Este indicat ca acest amestec sa fie preparat la inceputul iernii, inainte de a da primul inghet.

 

3 Presara semintelede gogosar pe toata suprafata pamantului pus in ladite. Uda apoi solul foarte bine. Nu-ti face griji ca plantele ar putea creste prea dese. Nu toate semintele vor incolti.

 

4 Acopera laditele cu ajutorul unei folii de plastic, pentru a crea un efect de sera. Folia are rolul de a pastra caldura si umiditatea, ajutand rasadurile de gogosari sa creasca.

 

5 Plaseaza laditele intr-o zona insorita si ferita de vant. In cazul in care ai posibilitatea, este bine sa le tii in interiorul casei, la fereastra, pentru ca soarele sa poata ajunge la ele.

 

6 Cand semintele incep sa incolteasca, indeparteaza folia de plastic.

 

7 Lasa plantele sa creasca pana ating o inaltime de aproximativ 20 cm. Daca acestea cresc prea dese, le mai poti rari. In cazul in care temperaturile sunt inca instabile, nu planta inca rasadurile in gradina. Asteapta pana cand temperatura se va situa in jurul valorii de 23oC.

 

8 Pe o parcela sapata si curatata de buruieni , sapa santuri mici de aproximativ 10-15 cm. Distanta dintre aceste santuri trebuie sa fie de aproximativ 1m.

 

9 Pune apoi radacinile rasadurilor de gogosari in santuri, la o distanta de 40-50 cm unul de altul. Daca doresti poti pune si ingrasamant la radacina acestora. Toarna apoi cate o cana de apa la radacina fiecarui rasad si acopera santul cu pamant.

 

10 Dupa plantare , timp de 3 saptamani nu va mai fi necesar sa-i uzi. In caz contrar plantele nu se vor inradacina bine. Apoi acestia se vor uda saptamanal. Udatul este de preferat sa se faca seara, la apusul soarelui, insa se poate face si dimineata devreme.

 

11 Daca este necesar, in timpul cresterii acestia se pot stropi impotriva daunatorilor si li se mai poate pune ingrasamant.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului