Legume

#ardei gras #plante #legume #ingrijire

Cum sa plantezi ardei gras

Ardeii grasii sunt printre cele mai crescute legume in gradinile oamenilor. Planta are fructe verzi atunci cand acestea nu au ajuns la maturitate. Ardeiul de culoare verde va avea atat o textura diferita, cat si un gust diferit fata de un ardei rosu, lasat sa se coaca complet.

 

Plantarea ardeilor grasi nu este un lucru greu, dar atat incepatorii, cat si profesionistii in ale gradinaritului trebuie sa fie atenti la o serie de detalii atunci cand vine vorba de plantarea acestor legume.

Pe mapamond, ardeii grasi au diferite denumiri, de la chilli, la paprika sau Capsicum, chiar numele familiei din care se trage planta. Iata cativa pasi care iti vor fi de ajutor.

Materiale necesare:
 

  • un sol bine ingrijit
  • sapa
  • grebla
  • faras de gradina
  • rasaduri de ardei gras
  • mulci
  • ingrasamant de plante
  • apa

 

1 Pregateste solul. Pamantul pentru ardeii grasi trebuie sa fie aiba un pH neutru (in jur de 7.0). Inainte de plantarea propriuzisa, solul trebuie sapat si greblat, iar daca pamantul prezinta pietris, aceste "impuritati", trebuie indepartate. In timpul acestui procedeu solul se mai imbogateste cu ingrasamant special pentru plante.

2 Alege momentul ideal pentru plantare. Foarte multe persoane nu aleg bine perioada in care sa planteze rasadurile de ardei grasi . Momentul cel mai bun este atunci cand temperatura de afara a crescut. La randul sau, solul trebuie sa fie si el cald (in jur de 23 - 30 grade Celsius). Temperaturile scazute vor face planta sa nu creasca.

3 Planteaza in locul potrivit . Ardeii grasi nu pot fi plantati oriunde, de aceea trebuie ales un loc bun. Dupa ce ai pregatit solul mai trebuie sa stii ca aceste plante au nevoie de mult azot, potasiu si fosfor. Totodata, locul in care plantezi rasarurile trebuie sa fie bine drenat si sa aiba lumina multa.

4 Ai grija la planta. Daca rasadurile tale se afla intr-un recipient separat, va trebui sa fii atent la cum le manevrezi cand vrei sa le muti in solul de gradina. Prinde planta de la baza tulipnii si ridic-o usor. Aceasta va avea prinse de radacini pamantul din ghiveci, iar in acest caz vei planta rasadul cu tot cu acest pamant.

5 Pastreaza distanta optima. Rasadurile de ardei gras trebuie plantate la o anumita distanta unul fata de altul, adica in jur de 45 - 60 cm. Mladitele de ardei se vor planta cu ajutorul farasului de gradina la o adancime de aproximativ 5 cm in pamant. Dupa ce ai asezat rasadul in gaura lui, adauga in jur de 2,5 cm de apa si apoi acopera cu pamant pe care il batatoresti bine.

6 Protejeaza solul. Pentru a pastra umiditatea si caldura solului, acopera pamantul din jurul plantei cu un strat de mulci (paie sau punga de plastic). Aceasta va ajuta la o mai buna dezvoltare a plantei.

7 Creste calitatea. Pentru a imbunatati calitatea ardeilor, aseaza o cantitate mica de ingrasamant de plante in jurul fiecarui rasad la inceputul perioadei de crestere. Ingrasamantul trebuie asezat la o distanta de aproximativ 10 cm fata de tulpina. Se adauga apa pentru ca acesta sa intre in pamant.

8 Udarea plantelor . Pamantul ardeilor trebuie sa fie umed, dar nu sa nu balteasca de prea multa apa, mai ales in perioada de crestere. Pe de alta parte, daca solul nu are destula apa, gustul ardeilor va fi amarui sau inexistent. Daca folosesti mulciul confectionat din pungi de plastic , solul va trebui udat mai des.

9 Inlocuieste mulciul. In timpul procesului de crestere a plantelor, stratul de mulci trebuie schimbat. Indiferent de ce ai folosit, pungi de plastic, paie sau alte materiale, indeparteaza strastul si imbiba pamantul cu ingrasamant de plante bogat in fosfor si potasiu. Evita sa hranesti plantele cu prea mult azot deoarece ardeii vor creste astfel mai multe fruze decat fructe.

Sursa foto : www.gardeningataglance.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului