Hreanul este o planta perena care creste bine in zonele cu ierni reci care forteaza planta in perioada de hibernare. Exista doua varietati de hrean: hreanul obisnuit care are frunze mari si aspre si hrean Bohemian care are funze inguste si netede.
Cum se planteaza hreanul
Hreanul are nevoie de soare cat mai mult pentru a se dezvolta, dar tolereaza bine si umbra. In ceea ce priveste solul, hreanul poate creste oriunde insa are nevoie de multa apa. Alege cu atentie locul din gradina in care vei planta hreanul, pentru a nu fi nevoie sa il mai muti de acolo odata ce l-ai pus.
Taie o treime sau pana la jumatate din partea superioara a radacinii de hrean pentru a o folosi in bucatarie si pastreaza capatul. Sapa pamantul pana la o adancime de 30 de centimetri si adauga compost. Pune bucata de radacina in unghi de 45 de grade, lansand afara 5 centimeti. O singura planta iti va asigura o productie suficienta de hrean.
Pentru a se dezvolta, hreanul nu are nevoie de prea mult atentie. In perioadele de seceta, este suficient sa uzi planta o data pe saptamana si sa folosesti putin mulci in jurul acesteia pentru a ca umezeala sa se mentina cat mai mult timp.
Ce probleme apar
Una dintre cele mai des intalnite probleme atunci cand vine vorba de planta de hrean nu are legatura de cum sa cresti aceasta radacinoasa, ci cum sa o impiedici sa rasara peste tot, chiar si in locurile in care nu iti doresti. Pentru a controla raspandirea hreanului, scoate intreaga radacina atunci cand recoltezi. De asemenea, ai grija sa nu raspandesti pamantul in care a crescut hrean prin gradina si nu arunca niciodata radacini de hrean in gramada de compost, pentru ca risti ca intreaga cultura de legume din gradina sa fie invadata de aceasta radacinoasa.
Recoltarea hreanului
Prima recolta de hrean o vei avea la un an dupa ce l-ai plantat. Sapa cu grija pamantul din jurul radacinii principale, avand grija sa scoti si radacinile laterale. Specialistii recomanda recoltarea hreanului dupa primul inghet care omoara frunzele plantei. Spala radacina de hrean sub jet de apa si lasa-o sa se usuce cat mai bine. Poti pastra hreanul in pungi de plastic perforate pe care sa le depozitezi in sertarul pentru legume din frigider. In acest fel, poti pastra radacinile de hrean pentru trei luni sau chiar mai mult de atat.
Cum se prepara hreanul
Hreanul proaspat razuit emite niste vapori care iti pot irita nasul si ochii, asadar cel mai bine este sa prepari hreanul intr-o incapere bine ventilata sau chiar afara, mai ales daca ai ochii sensibili. Radacina se curata de coaja, asemenea altor radacininoase, se taie in bucati mai mici si se pune in blender sau intr-un robot de bucatarie, se adauga 60 ml de apa si putina gheata pisata si se macina pana se transforma intr-o pasta cu textura fina.