Legume

# crestere telina #telina #legume #ingrijire plante de gradina #plante de gradina

Cum sa cresti si sa ingrijesti telina

Telina este o leguma care iubeste vremea rece si ajunge la maturitate in 140 de zile sau mai mult. Aceasta leguma cu crestere lenta nu este potrivita pentru verile calde si ar trebui inclusa in culturile de toamna sau de iarna. Climatele mai reci de vara necesita inceperea insamantarii in interior cu aproximativ 10 - 12 saptamani inainte de ultimul inghet de primavara.

Plantarea a semintelor de telina in interior

Inainte de a planta semintele de telina, trebuie inmuiate peste nopate. Acest mic truc grabeste germinarea smeintelor care au coja exterioara dura. Ai nevoie de tavite pentru rasaduri, pamant, seminte de telina, apa si lumina directa.

Foloseste sol de insamantare sau creeaza-ti propriul sol amestecand in raport de 1:1 nisip cu compost. Planteaza cate doua seminte in fiecare celula a tavitei. Nu acoperi semintele cu sol, ci doar apasa-le usor, cu degetele in pamant, apoi uda abundent.

Temperaturile necesare sunt intre 20 si 23 de grade Celsius. Cand plantele au al doilea set de frunze se pot transplanta in ghivece mai mari.

Tine plantele in interior pana cand vremea este suficient de calda. Pana in acel moment, acestea ar trebui sa aiba o inaltime de 15 - 20 de cm.

Muta rasadurile de telina afara

Muta rasadurile de telina afara, intr-o zona umbrita, pentru a se intari. In prima zi lasa-le afara doar cateva ore, aducandu-le in intreior peste noapte. Dupa o saptamana, creste treptat perioada de timp in care tii plantele afara, la umbra.

Muta rasadurile de telina la soare

In a cincea zi poti muta rasadurile de telina in lumina directa a soarelui, dar lasa-le la soare doar o ora si restul timpului tine-le la umbra. Temperaturile nocturne nu ar trebui sa scada sub 4 garde Celsius, iar daca nu este asa, adu rasadurile in interior peste noapte. Pe parcursul saptamanii creste timpul de expunere la soare a rasadurilor.

Transplanteaza rasadurile de telina

De indata ce pericolul de inghet a trecut si temperaturile medii zilnice sunt intre 10 si 20 grade Celsius, rasadurile de telina se pot transplanta afara. Pune rasadurile in gropi de 7 - 10 cm la o distanta de 20 - 25 de cm. Continua sa adaugi sol in jurul plantelor pe masura ce cresc.

Plantarea semintelor de telina

Daca ai o vara lunga si racoroasa, poti planta semintele de telina direct in gradina. Va trebui sa pregatesti patul de gradina cu pamant bogat, iar compostul va fi util. Inmoaie semintele de telina peste noapte si seamane-la in gropi de 1 cm adancime. Pune cate doua seminte in fiecare groapa, la o distanta de 20 - 25 de cm. Cand plantele apar si incep sa creasca, inlatura-le pe cele slabe si pastreaza-le pe cele mai puternice.

Ingrijirea telinii

Telina necesita mai multa atentie decat alte legume. Fa-ti timp pentru a o mulci, a o uda si fertiliza si a adauga pamant in jurul plantelor pe masura ce cresc. Doar asa vei obtine cele mai bune recolte. Solul trebuie pastrat umed pe o adancime de cca 5 cm, iar mulciul incurajeaza cresterea. Fertilizeaza telina la fiecare doua saptamani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare