Legume

#ardei gras #planta #leguma

Ardeiul gras

Ardeiul gras sau dulce este o varietate a speciei Capsicum annuum (ardeiul iute). Aceste varietati pot produce fructe de culori diferite, ca rosu, galben sau portocaliu . Fructul este consumat si necopt, adica atunci cand este verde. Ardeii grasi sunt adeseori grupati in varietati sau soiuri care au un gust mai putin iute, acestia fiind de fapt, ardeii dulci.

Ardeii grasi sunt originari din Mexic, America Centrala si nordul Americii de Sud. Semintele de ardei au fost aduse in anul 1493 in Spania, de unde s-au imprastiat in intreaga Europa si in tari din Africa si Asia. Chiar si in zilele noastre, Mexic ramane tara cu cea mai mare productie de ardei din lume.
 

 

Originea numelui

 

Numele de "ardei" sau "pimiento" in spaniola, a fost dat de catre Cristofor Columb atunci cand a adus specia in Europa, deoarecepe atunci, bobul de piper, adicafructul platei de piper negru (Piper nigrum) o specie care nu este inrudita cu ardeiul originara din India, era un condiment foarte apreciat.

Asa s-a facut ca numele de "pepper" sub conotatia de "piper" s-a dat oricarei specii cunoscute in Europa care avea un gust iute. Prin urmare aceasta denumire s-a exitins si noii familii de plante Capsicum, recent descoperite de Columb. Numele cel mai des intalnit este "chili", o denumire care isi are originile in America Centrala.

Termenul de "ardei gras" (bell pepper), "ardei" (pepper) sau "capsicum" este adeseori folosit pentru orice fruct in forma unui clopotel din familia Capsicum, indiferent de ce culoare este acesta. De exemplu, cei din Australia, India, Malaesia si Noua Zeelanda numesc aceste fructe "capsicum".

In Europa, acest fruct mai este denumit si "paprika", care deriva de la culoarea lor, verde sau galben. Paprika mai poate fi si denumirea pudrei de "ardei" care este folosita drept condiment.

 

Generalitati

 

Din punct de vedere botanic, ardeiul gras este un fruct, dar in context culinar, acesta este considerat leguma. Chiar daca ardeiul gras face parte din familia Capsicum, este singura planta dintre cele din aceasta grupa care nu produce capsaicin.

Capsaicinul este o chimicala lipofilica care produce senzatia de arsura atunci cand intra in contact cu mucoasa unei membrane. Lipsa acestei substante se datoreaza unei gene regresive care a eliminat capsaicinul si prin urmare si gustul de "iute" pe care il produce ardeiul.

In comparatie cu ardeii verzi, cei rosii au mai multe vitamine si nutrienti si contin antioxidantul licopen. Nivelul carotenului si al altor antioxidanti este de noua ori mai mare in ardeii rosii. Totodata, aceste fructe contin de doua ori mai multa vitamina C fata de ardeii verzi.

Ardeii grasi portocalii (sau paprika) contin si o cantitate mare de vitamina A si C. Acest tip de ardei este zemos si dulce si datorita faptului ca acesta contine doar jumatate din caloriile unei portocale, este ales pentru diferite diete, mai ales ca nu produce indigestie daca este consumat crud.

 

Varietati

 

Ardeiul poate fi verde, rosu, galben, portocaliu sau, mai rar, alb, mov sau chiar multicolor, aceste nuante colorand fructul in functie de locul cultivarii si varietatile specie. Ardeii verzi sunt mai putin dulci si ceva mai amari decat cei rosii, galbeni sau portocalii.

Gustul ardeilor cruzi poate varia si din cauza conditiilor de cultivare si crestere, a conservarii dupa recolta si tratamentului in timpul depozitarii. Un ardei este mai dulce daca este lasat mai mult timp sa se coaca in soare in mod natural. Daca fructul plantei este colorat rosu, galben sau portocaliu, dar are un gust amarui, inseamna ca aceasta a fost cules verde si lasat sa se maturizeze in conditii de depozitare.

Sursa foto : www.howstuffworks.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului