Fructe

#zmeura #fructe #plante

Zmeura

Zmeurul este un arbust peren, care apartine genului Rubus, familia Rosaceae. Zmeurul face fructe dulci-acrisoare si foarte aromate numite zmeura. Acestea sunt foarte apreciate si utilizate atat pentru a fi consumate proaspete cat si preparate. Este o planta specifica zonelor temperate, ca atare, aceasta este intalnita frecvent si in Romania.

 

Caracteristici

 

Zmeurul este un arbust peren, prevazut cu lastari taratori si tulpini drepte, arcuite spre varf. Pe tulpinile zmeurului sunt prezenti ghimpi drepti, situati adesea pe partea inferioara a tulpinilor.

Frunzele arbustului de zmeura au marginile zimtate si sunt compuse din mai multe foliole ( in general intre 3 si 7). Culoarea frunzelor este verde pe partea superioara si albicioasa pe cea inferioara.

Florile au dimensiuni mici si sunt formate din 5 petale si 5 sepale. Culoarea acestoa este alba. Perioada de inflorire este in lunile mai-iulie.

Zmeura este rosie. La unele soiuri acesta poate avea si alte culori precum negru sau galben. Gustul acestora este duce-acrisor si are o aroma puternica si unica.

 

Specii

 

Genul Rubus, contine ai multe specii de arbusti de zmeura precum:

  • Rubus crataegifolius (Zmeur Korean)
  • Rubus idaeus (Zmeur European cu fructe rosii)
  • Rubus leucodermis (Zmeur Whitebark sau Western, meur cu fructe negre)
  • Rubus occidentalis (Zmeur cu fructe negre)
  • Rubus phoenicolasius (Zmeur pentru lichior)
  • Rubus strigosus (Zmeur American cu fructe rosii)
  • Rubus arcticus (Zmeur Arctic)
  • Rubus nivalis (Zmeur de zapada)
  • Rubus odoratus (Zmeur de flori)
  • Rubus sieboldii (Zmeur Molucca)

 

Cultivare

 

Zmeurul este cultivat pentru fructele sale pentru consumul propriu sau comercial. Cultivatorii care cresc zmeura in scop comercial o vand proaspata, congelata sau preparata in diverse moduri (gem, dulceata, sucuri sau ca fruct uscat).

Pentru o dezvoltare optima, arbustul de zmeura are nevoie de soare si apa. Desigur, udarea nu trebuie sa se faca in exces, deoarece radacinile acestuia pot fi afectate de putregai , una dintre cele mai grave probleme cu care se confrunta aceasta specie. In zonele cu climat umed este usor de crescut si are tendinta de a se inmulti foarte repede.

Arbustul de zmeura este in mod traditional cultivat iarna, cand nuielele se afla in stare latenta. Spatiul dintre plante trebuie sa fie de aproximativ 1 metru. Se impune ca solul sa fie fertil si bine drenat.

Zmeura se culege cand iese cu usurinta de pe receptacul (portiunea terminala a axului floral pe care apoi se dezvolta fructul) si au o culoare intensa. In functie de specie aceasta poate fi rosie, neagra, purpurie sau galben-aurie). Acest lucru se intampla atunci cand fructul este foarte bine copt si dulce.

Zmeurul este o planta care poate deveni invaziva daca nu este controlata. Ele se extind prin radacini subterane. Noi lastari pot rasari la distante destul de mari fata de planta princpala. Din acest motiv, zmeurul poate invada o gradina intreaga daca este lasat nesupravegheat.

 

Boli si daunatori

 

Omizile fluturilor si moliilor sunt unii dintre daunatorii acestei plante, ele hranindu-se cu fructele arbustului de zmeura.

Putregaiul gri este o afectiune ce afecteaza adesea culturile de zmeur.

Arbustul de zmeura nu trebuie cultivat pe un sol pe care mai sunt si alte culturi precum cartofi, rosii, ardei, vinete sau plante bulburoase sau pe un sol pe care acestea au fost cultivate anterior, fara o fumigatie prealabila a solului. Aceste culturi sunt gazdele unei ciuperci numite Verticillium Wilt, care poate ramane in sol pentru cativa ani si afecteaza culturile de zmeur.

 

Sanatate

 

Florile de arbustului de zmeura sunt o sursa importanta de polen pentru albinele care fac miere, dar si pentru alte insecte polenizatoare.

Frunzele, in stare poraspata sau uscata sunt utilie in medicina ca ceaiuri. Acestea au un gust astringent si sunt recomandate pentru reglarea menstruatiei. De asemenea, ceaiul din frunze de zmeur ajuta la diminuarea durerilor din timpul menstuatiei.

Din zmeura se extrage o substanta numita zilitol, care ajuta la tratarea si/sau prevenirea cariilor dentare.

Zmeura mai contine o cantitate semnificativa de polifenoli antioxidanti, care sunt folositi pentru a preveni numeroase boli umane. Fructele sunt de asemenea, o sursa bogata de Vitamina C (o cana cu zmeura contine 30 mg Vitamina C - aproximativ 50% din necesarul zilnic), magneziu (60% din necesarul zilnic) si fibre(30 % din necesarul zilnic), necesare unei bune functionari a organismului. Zmeura mai contine Vitamina B1 , B2 si B3, acid foolic, cupru si fier.

Studii preliminarii asupra consumului regulat de zmeura au demonstrat ca aceata poate fi benefica impotriva inflamatiilor, cancerului, bolilor cardiovasculare, diabetului, alergiilor si a degenerarii vederii odata cu imbatranirea.


Sursa foto : www.berryscotland.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului