Fructe

#struguri #mediu #vita-de-vie

Vita de vie, foarte pretentioasa fata de mediu

Vita de vie este considerata o planta pretentioasa fata de factorii de mediu. Aceasta se dezvolta bine in climat temperat bland, cu veri insorite si calde. La noi in tara, perioada optima de plantare este in primavara, in lunile martie – aprilie, cand temperata solului in zona de plasare a radacinilor este de 8-10 C. In zonele sudice, mai secetoase, pe terenuri bine drenate, plantarea vitei de vie se poate realiza din toamna. Iata care sunt cerintele vitei de vie fata de factorii de mediu:

 

1 Lumina


Vita de vie este foarte pretentioasa fata de lumina astfel ca se zice ca ea nu suporta nici umbra viticultorului.

Strugurii de calitate se obtin numai in locurile cu multa lumina astfel ca vita de vie trebuie plantata pe pante sudice sau sud-vestice.

In gradina, este recomandat sa plantezi via in locuri insorite sau pe langa zidurile dinspre sud.


2 Caldura


Caldura este un alt factor important pentru o dezvoltare armonioasa a vitei de vie. Aceasta necesita o temperatura medie anuala de 10-12 C, cu veri calde si ierni cu geruri de pana la circa -18 C.

Primavara incepe sa vegeteze la 10-12 C iar vara are nevoie de o temperatura cuprinsa intre 25-35 C.

Vita de vie are soiuri de coacere incepand din 15-20 iulie, pana la sfarsitul lui octombrie.


3 Umiditatea


Aceasta planta are cerinte mai mici fara de apa pentru ca dispune de un sistem radicular profund si bine ramificat, capabil sa extraga apa din profunzime.

In zonele ploioase, in terenurile cu multa apa ce stagneaza la radacina, via da rezultate foarte slabe, devine sensibila la boli, lastarii si strugurii nu se coc.

Umiditatea relativa a aerului trebuie sa fie de 60-70%.


4 Solul


Vita de vie are nevoie de soluri usoare, luto-nisipoase sau luto-argiloase, pietroase, nisipoase. Acestea trebuie sa fie fertile, aerate, cu panza de apa freatica situala la 2-2,5 m adancime.

Solurile grele, argiloase, mlastinoase sau care retin multa apa sunt greu tolerate.


5 Aer


Fata de aer, via are pretentii obisnuite. Se dezolta bine intr-o atmosfera normala, lipsita de praf sau gaze toxice, cu vanturi usoare.

Daca aerul este poluat via se imbolnaveste, strugurii sunt de calitate slaba. Daca in aer exista concentratii mari de clor , flor, sulf, fum, praf de ciment , via se poate usca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului