INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Fructe

#struguri #ingrijire #vita-de-vie

Cum sa ingrijesti vita de vie in al doilea an de la plantare

Daca am vazut care sunt lucrarile de ingrijire ale vitei de vie in anul intai de la plantare, in continuare vom aminti care sunt cele mai importante lucrari ce trebuie aplicate in anul doi de la plantarea viei. Foarte importante in acest an devin plivitul lastarilor de prisos, copilitul si carnitul pentru ca acestea favorizeaza dezvoltarea lastarilor. Iata deci care sunt cele mai importante lucrari:

 


1 Desmusuroitul


Aceasta operatiune se face la inceputul primaverii, in luna martie, cand temperatura aerului nu mai coboara sub -8 C. Cu aceasta ocazie se face si afanarea solului pe o adancime de 10-12 cm.


2 Taierea butucilor


Taierea de formare a butucilor este o operatiune care se face in functie de sistemul de conducere a vitei de vie.
Pentru vitele pe care vrei sa le directionezi in mod clasic, cu scaunul la suprafata solului. Se aleg doua coarde: una pozitionata mai jos care se taie la 1-2 ochi iar cea de sus la 3-4 ochi.

Pentru formarea butucilor cu trunchi, inalti si semiinalti, se lasa o codita de 5-6 ochi, cea mai de sus si mai bine plasata si un cep de 2-3 ochi.


3 Copcitul si copilitul


Aceste operatiuni sunt mult mai importante acum decat in primul an de la cultivare .

Copcitul se face ca in primul an de cultivare. Musuroiul se descface si se taie radacinile date din altoi cu un briceag ascutit.

Copilii se indeparteaza deasupra a 2-3 frunze, iar o parte chiar in total.


4 Plivitul lastarilor


Aceasta operatiune se face in luna mai si consta in indepartarea lastarilor de prisos.

Pe cepi se lasa 2-3 lastari iar pe codita aleasa in vederea formarii butucilor cu talie inalta se lasa 2-3 lastari mai vigurosi spre varful ei, iar restul se inlatura.


5 Carnitul


Este lucrarea de scurtare a lastarilor ce se face la mijlocul lunii august.

Lastarii se taie la 12-14 noduri, in felul acesta substantele asimilate de frunze se folosesc pentru lignificare si pentru coacerea lor.


6 Instalarea spalierului


Aceasta lucrare este foarte importanta si mai dificila. Exista doua tipuri de spalier, dupa cum este vita de vie condusa in forma joasa sau inalta.

Instalarea unui spalier vizeaza montarea stalpilor de capete si ancorarea lor, incastrarea stalpilor de mijloc, montarea bratarilor pe stalpi si intinderea sarmelor care se face de sus in jos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din fructe

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului