Fructe

#spalieri vita de vie #spalieri #vita-de-vie

Importanta spalierilor pentru vita de vie

Spalierii sunt folositi de mult timp in agricultura, ca suport pentru vita de vie. Agricultorii recunosc rolul important al acestor spalieri pentru cresterea si dezvoltarea culturii de vita de vie si spun ca acestia ajuta foarte mult la cresterea productiei. Varianta clasica a spalierilor este reprezentata de aracii din lemn de esenta tare cum ar fi stejar sau brad, insa acestia nu sunt chiar atat de rezistenti, fiind preferati in mod special pentru culturile mici de vita de vie din gradina oamenilor de la tara.

Spalierii reprezinta cea mai sigura modalitate de sustinere a vitei de vie, avand in componenta lor metal. Spalierii metalici sunt produse special pentru cultura de vita de vie din tabla zincata la cald ce ofera rezistenta si elasticitatea necesara. Prin folosirea spalierilor poti fi sigur ca via ta va sta in pozitia stabilita indiferent de conditiile meteo, de vantul puternic sau ploile abundente. Mai mult decat atat, durata de viata a acestor spalieri pentru vie este de 30 de ani, asa ca te poti bucura de o cultura de vita de vie productiva multi ani de acum inainte.

Exista doua tipuri de spalieri pentru vie: cei de capat, numiti si fruntasi, care au rolul de oferi stabilitatea necesara culturii de vita de vie. In acest caz, stalpii metalici de margine sunt prevazuti cu pasaje de trecere de tip "autolock" care sa te ajuta la aranjarea optima a retelei de fire. Spalierii intermediari, numiti si spalieri de linie sau mijlocasi, au rolul de a sustine greutatea vitei de vie si asigura intinderea firelor de sarma la capacitatea optima de tensionare si remedierea deteriorarilor. Practic, acesti spalieri de mijloc au rolul de a creste productia de struguri, in timp ce spalierii de capat au rolul de a asigura stabilitatea si rezistenta in timp.

Pana de curand, a existat o mare controversa in legatura cu acesti spalieri vie. Agricultorii mai vechi nu intelegau de ce se renunta la acești spalieri de beton care au fost folositi atatia ani cu rezultate bune si se opteaza din ce in ce mai mult pentru niste spalieri metalici. Raspunsul este unul simplu: spalierii metalici sunt mult mai usor de montat decat acei spalieri de beton si sunt mult mai siguri din punct de vedere al legaturilor. Spalierii metalici te ajuta nu doar sa cresti productia de struguri printr-o plantare mai corecta a culturii de vita de vie. Tot acel sistem de fire de sarma dintre spalierii intermediari ajuta la intinderea optima a vitei de vie si la dezvoltarea mai rapida a acesteia.

Dupa cum poti observa, spalierii metalici au un rol extrem de important in dezvoltarea vitei de vie. Daca vrei sa investesti in domeniul agriculturii si sa incepi sa cultivi vita de vie, ar fi bine sa incepi acest lucru cu dreptul si sa optezi pentru niste spalieri metalici din al doilea an de plantare a vitei de vie, de preferat in anotimpul primavara sau toamna. Daca alegi acesti spalieri poti opta si pentru sarma sau accesoriile speciale pentru vita de vie pentru a crea un intreg sistem de palisare si pentru a te bucura cat mai repede de roadele pamantului tau si de primul vin realizat din cultura proprie. Alege spalierii metalici si bucura-te de o cultura infloritoare, ce creste din ce in ce mai mult de la an la an! Nimeni nu a spus ca domeniul agriculturii este unul simplu, insa daca optezi pentru echipamentele ideale, vei vedea ca agricultura, respectiv cultura de vita de vie, iti poate aduce satisfactii enorme!

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului