Fructe

#crestere #fructe #Dovlecel de iarna

Dovlecelul de iarna: afla cateva ponturi utile despre cresterea lui

Dovlecelul de iarna este o varietate de dovlecel specific sezonului rece. Dovleceii de iarna sunt rezistenti si pot fi pastrati multa vreme.


Cum arata dovleceii de iarna

Dovleceii de iarna sunt disponibili in dimensiuni si culori diferite. Unii dovlecei de iarna sunt mari si grei, in timp ce altii pot fi tinuti in palma. Culorile acestora variaza de la verde si portocaliu pana la gri, crem si galben. Dovleceii C. Maxima Banana au o coaja portocalie si fac pana la 8 fructe mici pe o singura planta.

Dovleceii C. Maxima Delicious cantaresc intre 2.2 kg si 5.4 kg, sunt mari, aurii sau verzi, cu suprafata neteda. C. Pepo Spaghetti au fructul galbui pal.


Plantarea dovleceilor de iarna

Dovleceii de iarna se planteaza intr-un sol bogat in materie organica. Dovleceii pot fi semanati in interior, cu 3 saptamani inainte de ultimul inghet si apoi plantati in gradina, la 1-2 saptamani dupa ultimul inghet.

O a doua varianta este ca dovleceii sa fie plantati la 2-3 saptamani dupa ce vremea se stabilizeaza. Este important ca dovleceii sa fie semanati dupa ultimul inghet deoarece, in caz contrar, semintele nu vor germina. Solul trebuie sa aiba suficient timp sa se incalzeasca putin.

Dovlecelul va ajunge la maturitate la sfarsit de vara si inceput de toamna. Planteaza dovleceii de iarna la 4-6 cm intre ei, in randuri cu o distanta de 20-40 cm si la o adancime de 2 cm.


Ingrijirea dovleceilor de iarna

Protejeaza solul cu un strat de mulci. Acesta impiedica buruienile sa creasca si retine umiditatea in sol. Pentru ca dovleceii sa fie dulci si gustosi, acestia au nevoie de apa. Dovleceii de iarna se uda o data pe saptamana. In special vara, in perioadele secetoase, planta trebuie irigata.

Dovleceii de iarna pot fi atacati de afide si musculite albe. Foloseste o solutie din apa si sapun pentru a elimina acesti daunatori. Daunatorii maturi pot fi culesi manual de pe planta si exterminati.

Odata ce planta infloreste, nu folosi insecticid pentru ca polenizarea sa poata fi facuta de albine. Daca dovleceii de iarna sunt atacati de daunatori chiar in perioada de polenizare, foloseste insecticidul dupa amiaza tarziu sau seara, cand albinele si-au incetat activitatea.

Planta este vulnerabila pana cand apar tulpinile din pamant. Apoi, dovleceii de iarna au nevoie de ingrijiri minime.

Dupa ce dovleceii de iarna au mai crescut, rareste plantele. Speciile stufoase de dovlecei au nevoie de o distanta de 90 cm intre ele.

Dovleceii pot fi recoltati dupa o perioada de aproximativ 100 de zile. Dovleceii de iarna copti au o culoare uniforma. Acestia se recolteaza inainte de primul inghet de durata. Taie fructul, lasand o codita de 6 cm. Dovleceii de iarna copti isi schimba culoarea initiala si au un invelis tare.


Depozitarea dovleceilor de iarna

Dovleceii de iarna se depoziteaza intr-un loc racoros. Acestia pot fi pastrati o perioada de pana la 6 luni. Dovleceii de iarna se asaza intr-un loc la distanta unii de altii, pentru a se pastra cat mai bine.

Sursa foto: whatscookingamerica.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului