Fructe

#iarna #pomi fructiferi #meri #protejare meri

Protejarea merilor pe timpul iernii: 5 pasi esentiali

Ingrijirea merilor iarna este importanta pentru sanatatea pomilor fructiferi si asigurarea unei bune productivitati in urmatorul sezon. Desi iarna merii sunt in stare latenta, acesti copaci au de suferit din cauza vantului puternic si schimbarilor de temperatura.

Iata cum pot fi protejati merii pe timpul sezonului rece, in 5 pasi esentiali:


1 Pregatirea merilor pentru hibernare

Un prim pas in protejarea merilor in sezonul rece se face inca din toamna. La inceputul anotimpului de tranzitie, se inceteaza fertilizarea pomului fructifer, incurajand copacul sa intre in starea latenta. Urmatoarea fertilizare se face in februarie sau martie.


2 Eliminarea daunatorilor

Daunatorii care ataca merii in sezonul cald hiberneaza iarna in frunzele si fructele cazute. O modalitate simpla de a scapa de insecte si daunatori este curatarea spatiului din jurul tulpinii marului. Pamantul din jurul marului trebuie inspectat pentru a descoperi urme de insecte. In acest caz, se foloseste un insecticid pentru a extermina daunatorii care, in caz contrar, se vor hrani cu frunzele si fructele copacului primavara.


3 Protejarea marului de intemperii

Merii tineri se invelesc la baza in sezonul rece si se inconjoara cu un gard de metal asemanator unei custi. Pentru ca radacina sa fie protejata de frig, se adauga in jurul tulpinii un strat subtire de mulci. Se pot folosi paie, scoarta de copac sau fan in acest sens. In perioadele repetate de inghet-dezghet din iarna, radacina marului va fi protejata de stratul de mulci.


4 Tunderea merilor in iarna

Iarna este o perioada buna pentru a tunde merii deoarece acestia sunt intr-o stare latenta. Tunderea se face din noiembrie pana in februarie. In aceasta perioada, indepartarea crengilor se face mai usor. Tot acum li se da merilor forma dorita.

Ramurile laterale se taie la jumatate sau doua tremi din acestea. Principalele crengi care se elimina sunt cele rupte, bolnave si cele care atarna aproape de pamant.


5 Irigarea marului in iarna

Iarna, merii nu au nevoie sa fie udati. Merii se uda vara, in perioadele secetoase.

Sursa foto: city-data.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare