Fructe

#arbori fructiferi #nectarine #piersic #gradina #piersici #arbori #diferente # nectarin

Diferenta dintre piersica si nectarina: ce trebuie sa stii despre cele mai indragite fructe ale verii

Piersicile si nectarinele sunt soiuri de fructe asemanatoare, dar diferite in acelasi timp. La fel sunt si arborii in care acestea cresc. Cu siguranta, orice gradinar se gandeste inainte de a planta acesti pomi in gradina, care sunt diferentele si pentru care sa opteze.

Specialistii de la Jardina.eu vin in intampinarea acestora si ne vorbesc despre diferentele si asemanarile dintre cele doua specii de arbori. Se asemenea, ne ofera detalii de cultivare si importanta includerii lor in dieta zilnica. Iata ce trebuie sa stie orice gradinar inainte de a planta piesici sau nectarini.

Gena care face diferenta

Principala diferenta si singura care se manifesta la nivel genetic are ca efect invelisul exterior al fructelor si este data de faptul ca la nectarine gena care e responsabila de puful care inveleste fructul este in stare latenta.

Mici diferente exista si din punct de vedere nutritional. Continutul nectarinelor este putin mai dens, astfel, daca alegem fructele de acelasi diametru, gramjul difera. Prin urmare, creste si numarul de calorii din dreptul nectarinelor, atat daca le calculam la bucata, cat si la suta de grame. Nectarinele sunt de obicei putin mai mici ca dimensiune si mai aromate decat piersicile, avand totodata o culoare mai intensa.

Ambele fructe, insa, sunt alternativa sanatoasa a dulciurilor, organismul avand nevoie de glucide la fel de mult cum are nevoie de proteine, lipide, fibre sau de saruri minerale.

Soiuri traditionale de vara

Daca vrei sa ai propria productie de nectarine sau piersici poti opta pentru soiuri traditionale de vara, de anul doi, cu coroana formata, care intra foarte repede de la plantare pe rod si au o productie deosebit de mare. Le gasesti in magazinele de profil sau pe site-urile de profil.

Piersicul Champinion are fructe spectaculos de mari (130-140g), extrem de gustoase si deosebit de aromate. Pielita este de culoare alb-galbuie, cu mici insertii de rosu pal si o pulpa alb-verzuie, suculenta, dulce. Ideale pentru dulceata si compot, fructele de piersic sunt recomandate pentru consum in stare proaspata deoarece contin o serie de vitamine si minerale benefice sanatatii omului. Perioada de recoltare este sfarsitul lunii august.

Nectarinul Andosa este un pom fructifer de vigoare mare, cu o productivitate ridicata de fructe mari de un rosu aprins, care ating in medie 140g. Pulpa este galbena, foarte aromata si dulce, neaderenta la sambure. Cu un invelis exterior foarte fin, este un soi de vara foarte indragit de catre cei mici si extrem de apreciat de catre marii cunoscatori. Perioada de recoltare este mijlocul lunii august, fiind un soi autofertil.

Ingrijirea piersicului si a nectarinului

Piersicul este un pom fructifer destul de sensibil la frig si arsita, vanturi si diferiti paraziti. Pentru a-i spori rezistenta, e important sa se planteaza in locuri ferite de vant puternic, cum ar fi in mijlocul vitei de vie sau in cadrul unei liziere de corcodusi sau pruni. Pentru a fructifica, piersicul are nevoie de temperaturi intre 20 si 30 de grade, caldura excesiva ducand la parjolirea fructelor.

Spre deosebire de piersic, nectarinul nu este la fel de productiv. Are nevoie de putina stimulare, de un fertilizator bogat in potasiu care sa ii creasca productia si sa ii imbunatateasca rezistenta la boli si daunatori. Un pom de nectarine este destul de greu de crescut daca iti doresti sa pornesti cu el de la stadiul de samanta. Procesul este unul de lunga durata, care ncesita multa atentie periodica. Daca are insa deja coroana formata, lucrurile sunt mult mai usoare, dar este important ca in perioada de seceta sa uzi copacul in mod frecvent. Ceva mai sensibil la boli si daunatori decat piersicul, daca este fertilizat in mod corect (cu potasiu), sansele sa iti creeze probleme majore sunt foarte reduse.

Sursa de vitamine si hidratare din timpul verii

Printre beneficiile terapeutice ale piersicilor si nectarinelor se numara stimularea apetitului si a secretiei sucurilor gastrice si biliare, avand proprietati diuretice si laxative. Acestea contribuie la echilibrarea sistemului nervos si intarirea sistemului imunitar, find recomandate in alimentatia persoanelor slabite, fara pofta de mancare, astenice, a celor aflate in convalescenta sau care prezinta stari depresive.

Totodata, acestea pot fi introduse devreme in alimentatia copiilor, inca de la varsta de 6-8 luni, fiind preponderent alcaline. Puternic hidratante, cu un continut de apa de peste 85%, atat piersicile cat si nectarinele au un continut ridicat de vitaminea C, vitaminele B3, B5 si E si provitamina A. Totodata, sunt surse bogate in fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu si seleniu, dar si de antioxidanti si fibre care sustin buna functionare a organismului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului