Fructe

# cum se stropeste livada # stropire livada #livada

Cum si de ce sa stropesti livada

Ca sa ai pomi sanatosi in livada si sa te bucuri de o recolta cat mai bogata, este necesar sa aplici o serie de tratamente fitosanitare in diferite etape ale perioadei de vegetatie. Fermierii numesc aceste lucrari „stropiri”, pentru ca tratamentele se aplica sub forma de solutii care se administreaza prin astfel de proceduri. Stropirile protejeaza pomii din livada de boli si daunatori, sunt utile pentru combaterea lor.

 

Evident ca este mai eficient sa previi decat sa combati, de aceea trebuie acordata o atentie deosebita tratamentelor preventive.

Cand trebuie stropita livada

Cele mai multe soiuri de pomi fructiferi necesita cinci stropiri pe parcursul unui ciclu vegetativ, realizate in mai multe etape. Tratamentele se aplica dupa un calendar bine stabilit, tinand cont si de conditiile meteorologice. Nu este recomandata stropirea livezilor in perioadele cu precipitatii, pentru ca solutiile administrate vor fi „spalate” de intemperii, si nici in cele cu temperaturi scazute, ca sa se evite inghetarea acestora.

Prima stropire se realizeaza la sfarsitul lunii februarie, atunci cand vremea incepe sa se incalzeasca usor si apar primele semne de primavara. Urmeaza apoi o noua stropire in primavara, inainte ca pomii sa infloreasca, iar tratamentele se continua pe parcursul perioadei de vegetatie, in functie de fiecare specie. Ultimele stropiri se realizeaza toamna, imediat dupa cules apoi dupa caderea frunzelor, cand pomii intra in perioada de repaus vegetativ.

Tratamente pentru combaterea daunatorilor si bolilor

Stropirile efectuate conform calendarului prezentat mai sus au rol preventiv, protejeaza livezile de actiunea daunatorilor si ciupercilor care provoaca boli. Ce faci, insa cand aceste probleme apar si ameninta sa se intinda in toata livada? In acest caz, trebuie sa apelezi si la tratamente combative cu fungicide sau insecticide, in functie de tipul atacului. Spre exemplu, cu insecticid Mavrik de la Plantmaster.ro poti sa realizezi tratamentul culturilor de meri, pentru ca este foarte eficient in combaterea daunatorilor specifici acestei specii. In acelasi timp, fungicidele au rolul de a combate ciupercile care duc la aparitia unor boli in cazul pomilor fructiferi.

Echipamente pentru efectuarea stropirilor

Alegerea echipamentului potrivit pentru administrarea tratamentelor la pomii fructiferi se face tinand cont in principal de suprafata livezii. Astfel, pentru o livada de mici dimensiuni este suficienta o pompa manuala de stropit, care este ieftina si usor de utilizat. In cazul livezilor mari, folosirea pompei manuale nu mai este eficienta, pentru ca efortul devine la un moment dat epuizant. Pentru livezile cu multi pomi se recomanda folosirea unui atomizor sau a unui pulverizator, ambele dispozitive avand o putere mai mare de pompare.

Pentru o astfel de operatiune ai nevoie si de un echipament de protectie, intrucat unele substante sunt periculoase daca sunt inhalate sau pot ataca pielea si ochii. Esentiala in acest sens este utilizarea unei perechi de ochelari de protectie si a unei masti cu filtru de vapori, pentru a evita inhalarea acestor substante toxice, si contactul cu ochii. Echipamentul de protectie se completeaza cu cizme din cauciuc, o salopeta si manusi groase.

Care sunt cele mai importante stropiri

Fiecare tratament are rolul sau bine definit, iar fermierii impart ciclurile de stropiri in patru categorii

  • Stropitul la negru – se realizeaza toamna, dupa ce au cazut frunzele, cand trebuie administrat suflat de cupru in amestec cu un insecticid.
  • Stropirea albastra – are loc tot toamna, dar separat de stropirea la negru, de regula in doua etape. Cu aceasta ocazie, se administreaza tratamente cu substante pe baza de cupru.
  • Tratamentul de primavara – se aplica in mai multe etape, incepand cu perioada de dinaintea inmuguririi si continuand cu inmugurirea, infrunzirea si formarea fructelor.
  • Stropiri in perioada de vegetatie – dintre acestea, cele mai importante sunt cele de la finele lunii februarie cand se realizeaza o stropire cu insecticid si ulei horticol si cele realizate dupa ce au cazut mai mult de jumatate din flori.

Acestea sunt aspectele esentiale pe care trebuie sa le respecte orice fermier care isi doreste sa aiba pomi sanatosi si roditori in livada.

 Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/apple-peisaj-rosu-livada-delicios-2788638/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului