Fructe

#pom fructifer #cires #gradina

Cum sa ingrijesti un cires bolnav

Ciresii care au suferit un anumit nivel de degradare pot fi readusi, cu multa rabdare si cateva trucuri, intr-o stare foarte buna. Chiar daca momentan ciresul din gradina ta nu mai infloreste si nici nu mai face fructe, nu dispera – exista solutii.


Iata cateva dintre sfaturile pe care le dau specialistii pentru recuperarea unui cires bolnav:


1 Taie ramurile bolnave/uscate ale ciresului, insa nu inainte de a dezinfecta foarfeca daca in prealabil ai utilizat-o pe aceasta la alti copaci bolnavi. Astfel vei preveni transmiterea unor altor boli sau bacterii  ciresului pe care incerci sa il insanatosesti.


2
Taie crengile copacului astfel incat sa existe un echilibru de aspect, dar si de crestere. Totusi, insista in zonele bolnave pentru a forta regenerarea copacului.


3 Examineaza ramurile taiate si cauta urme de insecte sau probleme fungice. Semnele de deteriorare provocate de daunatori includ frunze uscate sau ingalbenite, dar si prezenta larvelor.


4 Pulverizeaza un pesticid si un fungicid pe toata suprafata ciresului. Cel mai bine este sa optezi pentru solutii naturale, si nu pentru unele toxice. Un pesticid bun il reprezinta tutunul de la tigara fiert in apa sau zeama de lamaie cu bicarbonat. Cat despre fungicidele naturale, te poti indrepta catre cafea.


5 Adauga ingrasamant solului in care este plantat ciresul. Un sol sarac in nutrienti nu este suficient de puternic pentru a sustine cresterea sanatoasa a unui copac, asa ca opteaza pentru un ingramant natural.

Daca nu ai la indemana compost din grajd, te poti indrepta catre frunze uscate, coaja macinata de la oua, cenusa si fiertura de urzici. Pentru ca ciresul sa se bucure de mai multe minerale si ingrediente benefice, amesteca toate aceste produse, in cantitati mai mici si foloseste-le cu incredere.

De asemenea, apa murdara din acvariu este un ingrasamant natural excelent pentru copacul tau.


6 Iarna incearca sa protejezi copacul de temperaturile scazute. Monteaza in jurul sau cativa stalpi pe care sa asezi folie protectoare de plastic. Astfel, ciresul va fi ferit de inghet, ceea ce inseamna ca procesul de regenerare se va face mai rapid.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului