Fructe

#bame #cultivare bame #bame gradina #fructe tropicale

Cum sa cultivi bame in gradina

O planta din familia Malvaceelor, bama este cultivata pentru fructele sale comestibile si gustoase, apreciate indeosebi in zonele tropicale si temperate mai calde. Pentru a da si tu savoare preparatelor culinare, iata cum poti sa cultivi bame in propria ta gradina!
 

Despre bame


Numele stiintific al bamei este Abelmoschus esculentus sau Hibiscus esculentus. Este o planta anuala, originara din Asia de est care, insa, s-a raspandit si in Europa, in Grecia bamele fiind folosite la pregatirea mancarurilor traditionale.

Bama este cultivata pentru fructul sau comestibil, sub forma de capsula, in care se afle adunate o multime de seminte. Planta poate atinge o inaltime de circa 2 m, are radacini lungi, bine dezvoltate, si frunze palmate, cu 5-7 lobi. Florile bamei sunt galbene, cu o pata rosie pe fiecare petala.
 

Cultivarea bamelor in gradina


Bamele pot fi cultivate atat in ghiveci, cat si direct in solul din gradina. In situatia in care decizi sa cresti bame in gradina, este important sa astepti pana la sfarsitul primaverii, cand temperaturile cresc simtitor: bamele nu tolereaza temperaturile scazute.

Se recomanda cultivarea bamelor pe brazde inaltate si plasarea semintelor la sfarsitul lunii mai. De asemenea, este important ca intre plante sa fie o distanta de circa 20 cm, iar intre randuri, de aproximativ 70 cm.

Incepe prin a inmuia semintele de bame intr-un vas de apa si a le lasa peste noapte, inainte de a le plasa in pamant. Ziua urmatoare, sadeste-le la o adancime de 1-2 cm. Germinarea semintelor de bame are loc intre 6 zile si cateva saptamani.

Este important sa plasezi semintele intr-o zona bine luminata si, asadar, incalzita a gradinii, astfel incat semintele viitoarelor bame sa aiba parte de temperaturi nu mai scazute de 15 C. De altfel, temperatura optima pentru dezvoltarea propice a bamelor se situeaza in jurul valorii de 22 C. Nu uita, de asemenea, sa le oferi apa din belsug, desi bamele fac fata cu brio umiditatii scazute (seceta, arsita).

Solul in care bamele se dezvolta cel mai bine are un pH cuprins intre circa 6.5 si 7.0, desi se descurca si in soluri cu un pH de pana la 7.6. Ajuta bamele sa se dezvolte armonios aplicand din belsug compost sau alta materie organica bogata in substante nutritive.

Tine cont de faptul ca materia organica trebuie amestecata temeinic cu pamantul inainte de plantarea semintelor de bame! In situatia in care solul din gradina nu este bogat, nu ezita sa inserezi ingrasamant organic sau un fertilizant cu eliberare treptata.

Intr-o prima faza, bamele se vor dezvolta incet, insa, pe masura ce vara se instaleaza tot mai confortabil, plantele vor cunoaste o dezvoltare mai rapida.
 

Recoltarea bamelor


In ceea ce priveste recoltarea bamelor, afla ca primele fructe vor aparea in luna iulie si vor continua sa apara pana la sfarsitul toamnei. Este important sa le culegi cand au o lungime de circa 8-10 cm si sa le gatesti in cel mai scurt timp - bamele sunt mai fragede si mai gustoase cu cat fructul este mai tanar. Culege bamele saptamanal, pentru a incuraja productia continua de fructe.

Sursa foto : panoramio.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului