Fructe

#migdale #arahide #gradina #alune #fructe oleaginoase # fructe gradina

Fructe oleaginoase pe care le poti cultiva in gradina

Fructele oleaginoase sunt absolut delicioase si au nenumarate beneficii pentru sanatatea ta. In comert, ele se gasesc in foarte multe variante, insa pretul lor este destul de piperat. De aceea, ar fi indicat sa-ti cultivi propriile tale fructe oleaginoase, cum ar fi alunele sau migdalele.

Este adevarat ca multe soiuri nu pot fi cultivate in gradina, deoarece au nevoie de conditii speciale, dar daca alegi soiuri obisnuite, te poti bucura de o recolta frumusica.

1. Fructe oleaginoase: migdale

Migdalele sunt fructe oleaginoase ce fac parte din aceeasi familie precum piersicile, prunele si nectarinele. Pentru cultura proprie, in gradina, alege un soi pitic de migdal. Acesta creste bine in zona de cultura a vitei de vie. Nu are pretentii in ceea ce priveste solul, insa este nevoie de o udare constanta.

Fructul nu este comestibil, dar samburele da. Migdalul infloreste primavara in inflorescente rozalii, iar fructele se coc vara.

2. Fructe oleaginoase: arahide

Arahidele far parte din aceeasi familie precum mazarea si fasolea. Prin urmare, desi sunt considerate fructe oleaginoase, arahidele fac parte din familia leguminoaselor. Sunt cunoscute si sub denumirea de "alune de pamant", deoarece se dezvolta sub pamant.

Cumpara din comert pungi cu arahide si planteaza-le primavara, dupa ultimul inghet. Semintele trebuie stea in pamanat in jur de 140 de zile. Arahidele nu sunt nici ele pretentioase in privinta solului, insa il prefera pe cel bine drenat, usor nisipos.

Arahidele nu au nevoie de udare excesiva. Recoltarea se face toamna.

3. Fructe oleaginoase: alune de padure

Alunele de padure sunt fructe oleaginoase usor de plantat si ingrijit, insa intra pe rod abia dupa 4-5 ani, deci nu te astepta sa culegi alune din gradina proprie in aceasta toamna. Alunul creste cel mai bine pe un teren insorit, dar accepta si putina umbra. Ii place umiditatea si creste in orice sol, chiar si pe cel calcaros sau acid.

Plantarea alunului se face toamna, la o adancime de 40-50 de centimetri. Este indicata adaugarea pamantului de padure in zona radacinilor, pentru a se favoriza formarea micorizei. In primii 2-3 ani de la plantare, nu este indicata taierea alunului. Ulterior se pot face rariri si scurtari asupra ramurilor.

4. Fructe oleaginoase: nucile

Nucul prefera sa fie plantat in cea mai inalta zona din livada. Specialistii spun ca nucul emana prin frunze o cantitate mare de iod si recomanda sa nu te relaxezi la umbra nucului. Tot specialistii spun ca plantele anuale umbrite de nuc mor.

Pentru a fi sigur ca intra pe rod rapid, chiar din anul I de plantare, este recomandat sa plantezi un nuc altoit. Nucul nealtoit intra greu pe rod, abia dupa 10-12 ani.

Nucul se dezvolta cel mai bine intr-un sol roditor, destul de umed. Daca plantezi mai multi nuci, este indicat sa lasi o distanta de 10 metri intre plante.

Pentru nuc, gasesti material saditor in pepiniere. Plantarea nucului se face primavara devreme sau toamna. Pe timpul verii, este indicat sa se faca 4-5 prasile, 2-3 udari si o fertilizare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare