Fructe

# Cherimoya #arbore cherimoya #cultivare cherimoya #cultivare arbore cherimoya

Cultiva propriul tau arbore de Cherimoya

Originar din Anzi, fructul national al chilienilor, cherimoya a reusit sa sparga barierele Americii de Sud, fiind in prezent cultivat in Asia de sud, California, Portugalia, Spania, Israel sau Italia. Sub forma de tufe sau de arbori inalti de 7 metri, plantele de cherimoya ofera unele dintre cele mai delicioase si sanatoase fructe. Invata sa cultivi cherimoya in sera sau in casa ta!

Creste direct din seminte

Cu o prezenta destul de rara pe rafturile supermarketurilor din Romania, cherimoya ar putea sa iti dea batai de cap in depistarea semintelor pe care sa la plantezi in vasul din sera. Cel mai bine este sa rogi un prieten din Italia sau Spania sa iti expedieze fie cateva fructe, fie numai semintele de la soiurile autohtone.

Acestea au fost aclimatizate sub forma tufelor si nu vei intampina probleme in a adaposti in sera copacul de sapte metri. Planteaza semintele intr-un vas de mari dimensiuni cu sol fertil.

Rasad de culoare roz

Pentru a prinde viata, arbustul de cherimoya are nevoie de o temperatura constanta de 27 de grade in cele trei saptamani pana la aparitia rasadurilor. Acestea vor avea o culoare rozalie. Ulterior, frunzele sale vor deveni de un verde puternic. Iti poti da seama daca solul este bun dupa urmatorul fapt surprinzator: in perioada de crestere, inclusiv frunzele strivite ale arbustului vor da noi rasaduri.

Spatiu si caldura

Chiar daca a fost aclimatizat in Europa, nu trebuie sa uiti ca in sudul Italiei si in Spania, temperaturile pe timp de iarna cu greu coboara sub 15 grade. Tufa de cherimoya pe care o vei creste va trebui mentinuta la temperaturi de peste 15 grade Celsius pentru a rodi. De asemenea, are nevoie de un spatiu destul de larg si de inalt, inaltimea sa ajungand pana la 3 metri.

Fructe uimitoare

Fructele de cherimoya sunt adevarate minuni ale gustului. Cu o aroma combinata de banana, ananas, mango si capsuni, cherimoya are ceva din aroma unei gume de mestecat "Tutti Frutti".

Fructul se culege inainte de coacere si se expune la soare. Devine copt cand este acoperit de pete maronii, iar coaja sa nu mai este atat de rezistenta.

Dupa taierea lui pe jumatate, cherimoya se serveste cu lingurita dupa ce au fost eliminate toate semintele. Atentie, semintele acestor fructe sunt foarte toxice atat pentru oameni cat si pentru animale!

Sursa foto: latimesblogs.latimes.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului