Creste direct din seminte
Cu o prezenta destul de rara pe rafturile supermarketurilor din Romania, cherimoya ar putea sa iti dea batai de cap in depistarea semintelor pe care sa la plantezi in vasul din sera. Cel mai bine este sa rogi un prieten din Italia sau Spania sa iti expedieze fie cateva fructe, fie numai semintele de la soiurile autohtone.
Acestea au fost aclimatizate sub forma tufelor si nu vei intampina probleme in a adaposti in sera copacul de sapte metri. Planteaza semintele intr-un vas de mari dimensiuni cu sol fertil.
Rasad de culoare roz
Pentru a prinde viata, arbustul de cherimoya are nevoie de o temperatura constanta de 27 de grade in cele trei saptamani pana la aparitia rasadurilor. Acestea vor avea o culoare rozalie. Ulterior, frunzele sale vor deveni de un verde puternic. Iti poti da seama daca solul este bun dupa urmatorul fapt surprinzator: in perioada de crestere, inclusiv frunzele strivite ale arbustului vor da noi rasaduri.
Spatiu si caldura
Chiar daca a fost aclimatizat in Europa, nu trebuie sa uiti ca in sudul Italiei si in Spania, temperaturile pe timp de iarna cu greu coboara sub 15 grade. Tufa de cherimoya pe care o vei creste va trebui mentinuta la temperaturi de peste 15 grade Celsius pentru a rodi. De asemenea, are nevoie de un spatiu destul de larg si de inalt, inaltimea sa ajungand pana la 3 metri.
Fructe uimitoare
Fructele de cherimoya sunt adevarate minuni ale gustului. Cu o aroma combinata de banana, ananas, mango si capsuni, cherimoya are ceva din aroma unei gume de mestecat "Tutti Frutti".
Fructul se culege inainte de coacere si se expune la soare. Devine copt cand este acoperit de pete maronii, iar coaja sa nu mai este atat de rezistenta.
Dupa taierea lui pe jumatate, cherimoya se serveste cu lingurita dupa ce au fost eliminate toate semintele. Atentie, semintele acestor fructe sunt foarte toxice atat pentru oameni cat si pentru animale!
Sursa foto: latimesblogs.latimes.com