Fructe

#fructe #mandarin #frcte exotice #palantare mandarin #ingrijire mandarin #crestere mandarin

Cum sa cultivi mandarine Satsuma in gradina ta

Ti-ai dorit de mai multa vreme sa cultivi citrice, dar te-ai lovit intotdeauna de conditiile climatice si de lipsa spatiului pentru un arbost de genul grapefruitului sau lamaiului? O varianta ideala pentru tine ar fi mandarinul Satsuma. Dimensiunile reduse ale acestuia il fac ideal pentru cresterea in locuinta pe timpul iernii, vara urmand sa fie punctul central de atractie din gradina ta.

Planta ornamentala

Varietatea Satsuma este apreciata atat pentru fructele sale, cat si pentru aspectul deosebit al arbustului. Acesta are frunzele verzi si mari, florile sale albe raspandesc un miros placut, iar fructele portocalii persista destul de mult. Mandarinele Satsuma au o pulpa suculenta si nu
contin seminte.

Ghiveci mare

Arbustul are nevoie de un vas mare, preferabil din ceramica, in care sa iti plantezi micul mandarin. Alege un ghiveci care sa aiba deja gauri pe fundul vasului pentru a permite drenajul. Vasul va trebui sa stea pe o tava in care au fost puse pietricele. Astfel, radacinile arbustului vor fi protejate de umezeala.

In sol steril

Mandarinul va avea nevoie de un pamant steril. Nu este recomandat sa folosesti pamant din gradina, chiar daca este un sol bogat. Cumpara pamantul potrivit din magazine. Un sac de 60 de kg ar trebui sa iti ajunga.

Un arbust insetat

Mandarinul tau se va dovedi in perioada caniculara sau cand bate vantul un adevarat "Setila". Ritmul de udare al plantei este zilnic in perioada calda. Arbustul va trebui udat pana cand apa se va scurge in tavita ghiveciului.

Fertilizarea

Nevoia constanta de apa a plantei va reduce calitatea solului, iar fertilizarea acestuia va deveni o necesitate. Exista doua moduri de a aplica fertilizator in ghiveci: prin fertilizare cu lichid, o data la o saptamana sau prin aplicarea unor fertilizatori-granule, cu dizolvare treptata. Fertilizarea nu se va face iarna, cand planta este in interior.

Tranzitie usoara

Planta are nevoie de o perioada de acomodare cu noul mediu asa ca, fie ca te pregatesti sa o scoti la aer, fie ca o adapostesti in interior, ai grija ca o jumatate din zi planta sa fie expusa temperaturilor de afara, iar cealalta sa o petreaca in casa.

In interior va avea nevoie de mai multa lumina si umiditate decat de obicei. Inainte de a introduce planta in casa, spala-i frunzele cu o solutie cu apa si sapun - acest truc va reduce riscul de a te trezi in locuinta cu o invazie de insecte nedorite.

Sursa foto: kissmyspatula.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare