Divortul va decurge diferit, cu drepturi noi si modificari semnificative odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil, de la 1 octombrie 2011.
Potrivit noii legislatii, atunci cand divortul este pronuntat din " culpa exclusiva" a unui sot, celalalt are dreptul la despagubiri, ce pot fi sub forma de plati compensatorii sau de pensie de intretinere, acordata de acum inainte si in cazul cuplurilor fara copii.
Prestatia compensatorie nu va fi insa acordata pentru cuplurile care au fost casatorite mai putin de 20 de ani. Atunci cand exista un dezechilibru financiar mare, si sotul din culpa caruia s-a desfacut casatoria poate cere pensie de intretinere, pentru o perioada de maxim un an de zile de la data divortului.
Despagubirile acordate la decizia magistratilor pot fi sume de bani, renta viagera sau dreptul de uzufruct asupra unor bunuri mobile si imobile ale celuilalt sot.
Culpa exclusiva si divortul post-mortem
Desfacerea unei casatorii din "culpa exclusiva" a unuia dintre soti poate fi motivata de infidelitate, violenta fizica si morala, consumul de alcool in exces, dar si parasirea domiciului in mod nejustificat sau nepotrivirile de ordin fiziologic.
In noul Cod Civil , procesul de divort nu se mai anuleaza in mod automat la moartea unuia dintre soti. Mostenitorii sotului reclamant vor avea dreptul de a continua actiunea de divort in justitie. Aceasta optiune este insa disponibila doar atunci cand magistratii constata culpa exclusiva a sotului parat.
Cuplurile care se despart insa amiabil pot sari complet peste procesul de divort, putand desface casatoria de comun acord la Starea Civila, masura implementata deja, care face insa parte din prevederile Codului Civil.