Ai gasit deja restaurantul in care va avea loc petrecerea de dupa cununia religioasa, ai planificat toate detaliile in ceea ce priveste meniul si astepti nerabdator ziua cea mare.
Nu uita sa-ti faci din timp insa si rezarvarile la Biserica pentru oficierea cununiei religioase. Daca vrei ca aceasta sa aiba loc la o Biserica centrala este bine sa faci rezervarea cu aproximativ 7 luni inainte, in schimb, daca optezi pentru o Biserica de cartier poti face rezervarea si cu 2-3 luni inainte de marele eveniment.
1. Conditiile impuse de fiecare biserica in parte
Cununia religioasa este unul dintre cele mai importante momente din viata noastra. In functie de religia pe care o ai, exista o serie de conditii impuse de Biserica respectiva, care trebuiesc indeplinite pentru a putea savarsi taina casniciei in fata lui Dumnezeu. Iata care sunt aceste conditii:
Biserica Ortodoxa
- prima regula este ca ambii miri sau cel putin unul dintre ei sa fie botezati in cadrul Bisericii Ortodoxe;
- viitorii soti nu trebuie sa fie rude de sange pana la gradul al VII-lea. Nici incuscririle nu sunt acceptate;
- inainte de savarsirea tainei cununiei, mirii trebuie sa fie spovediti si impartasiti;
- nasii trebuie sa fie botezati si cununati in cadrul aceleiasi religii;
- nasii este bine sa fie spovediti si cuminecati inainte de savarsirea Tainei Cununiei;
- mirii se pot cununa religios doar de trei ori. Daca esti la o a patra casatorie aceasta nu se poate savarsi de catre Biserica;
- in cazul casatoriilor mixte, acestea se pot incheia in Biserica Ortodoxa numai cu aprobarea Episcopului sau a Parohului localitatii respective. De asemenea, urmasii mirilor vor trebui sa fie botezati Ortodox.
Biserica Greco-Catolica
- cuplul ce urmeaza sa se casatoreasca, inainte de slujba propriu-zisa, trebuie sa treaca printr-o perioada de pregatire si catehizare in cadrul Bisericii, impreuna cu preotul care urmeaza sa-i casatoreasca. Pentru aceasta trebuie sa vorbeasca cu preotul cu cateva luni inainte;
- casatoriile mixte sunt acceptate, insa conditia fiind ca unul dintre urmasi sa fie botezat in religia Greco-Catolica;
- in cazul casatoriilor mixte, partenerul care apartine altei religii trebuie sa se angajeze ca nu isi va incuraja perechea sa frecventeze cultul respectiv;
- o alta conditie de acceptare a casatoriilor mixte, este ca perechea ce apartine unei alte religii trebuie sa fie botezat crestin, indiferent de religie;
- persoanele divortate nu se pot recasatori religios decat in cazul in care se dovedeste ca acesta a fost fortat la prima casatorie, daca s-a comis adulter sau fostul sot nu dorea copii in cadrul casniciei;
- nasii nu trebuie neaparat sa fie de aceeasi religie.
Biserica Romano-Catolica
- viitorul cuplu care urmeaza sa se casatoreasca se va duce la Biserica cu minimum trei luni inainte de data la care este programata casatoria, pentru a primi consiliere din partea preotului in vederea casatoriei;
- casatoriile mixte sunt permise, insa conditia este ca unul dintre viitorii miri sa fie botezati in religia Romano Catolica;
- este bine ca cel putin unul dintre nasi sa fie catolic.
Biserica Reformanta sau Protestanta
- ambii miri trebuie sa fie botezati, indiferent de religia pe care o au;
- cel putin unul dintre miri trebuie sa fie de o religie reformanta;
- viitorii miri vor fi consiliati de catre pastor inainte de cununie. Este bine ca la consilieri sa participe si viitorii nasi.
Biserica Baptista
- se cere ca mirii sa isi fi pastrat castitatea pana in momentul casatoriei. In caz contrar slujba nu se poate oficia in mijlocul comunitatii, astfel mirii vor primi binecuvantarea pastorului in casa in care locuiesc si nu pot purta cosumul de mire, respectiv rochia de mireasa.
- cununia mixta este permisa numai in cadrul culturilor neoprotestante.
2. Acte necesare pentru intocmirea cununiei religioase
Biserica ortodoxa
- certificat de casatorie civila ;
- adeverinta de botez, in cazul casatoriilor mixte.
Biserica Greco-catolica
- certificatul de casatorie civila;
- certificat sau adeverinta de botez pentru persoanele care nu fac parte din acelasi cult.
Biserica romano-catolica
- certificatul de cununie civila ;
- certificatul de botez.
Biserica reformanta sau protestanta
- certificatul de cununie civila;
- certificatul de botez;
- mirele care aprtine cultului reformant trebuie sa aiba dovada ca se afla la zi cu achitarea taxei de cult.
Biserica baptista
- certificatul de casatorie civila.
3. Unde poti face cununia religioasa
Cununia religioasa se poate oficia in orice oras al tarii, chiar daca nu ai domiciliul stabil in acea localitate.
La moda sunt acum cununiile organizate in aer liber. De cele mai multe ori au loc in curtea sau langa localul in care urmeaza sa ai petrecerea de dupa nunta dar o poti organiza si in alte locuri.
In cazul in care ai contactat o agentie care sa se ocupe de pregatirile pentru nunta, la cererea ta se pot ocupa si de cununia religioasa. Ei vor amplasa un altar provizoriu in locul in care doresti sa aiba loc cununia religioasa, vor pune o arcada de flori, vor aseza scaunele de-o parte si de alta a culoarului si vor pune in mijloc un covor rosu sau orice altceva iti doresti. Daca timpul nu-ti permite, acestia pot vorbi si cu un preot pentru a discuta detaliile.
4. Cum se desfasoara cununia religioasa
In mod traditional, intrarea in Biserica se face astfel: primii care intra sunt mirii impreuna cu nasi (mireasa cu nasul si mirele cu nasa), domnisoara si cavalerul de onoare cu lumanarile, parintii mirilor si apoi restul invitatilor. In timpul slujbei domnisoara de onoare si cavalerul de onoare stau de-o parte si de alta a nasilor si tin lumanarile.
In zilele noastre insa vechile obiceiuri incep sa se piarda incet, incet. Daca iti doresti o nunta stil american, poti vorbi cu preotul ca ginerele sa astepte mireasa la altar, impreuna cu nasii, restul invitatilor sa astepte in Biserica iar mireasa sa intre ultima, condusa de tatal sau spre altar.
Atat nasa cat si mireasa trebuie sa aiba cate un buchet de flori pe care-l vor tine pe toata durata slujbei. Lumanarile vor fi tinute de catre domnisoara si cavalerul de onoare.
Slujba dureaza intre o ora jumate si doua ore, daca nu s-a facut logodna inainte si in jur de 30 de minute in cazul in care logodna a avut loc inainte de cununia in sine.
La sfarsitul slujbei, preotul il chiama pe nas in altar, unde acesta urmeaza sa-i achite taxa pentru cununie. Nu exista un pret fix pentru taxa, aceasta fiind diferita de la o Biserica la alta.
Daca esti o persoana superstitioasa, trebuie de asemenea, sa ai in vedere o serie de traditii si obiceiuri legate de aceasta cununie.