Conflictele in cuplu, privite de multi drept situatii neplacute care trebuie eliminate complet, reprezinta adesea o ocazie de Comunicare si evolutie a relatiei. Afla care sunt pasii corecti ai rezolvarii unui conflict si modul in care comunicarea te poate ajuta sa-ti intaresti relatia.
Rolul urias al comunicarii intr-o relatie de cuplu nu este greu de intuit pentru nimeni, insa adesea, intre teorie si practica, comunicarea este intrerupta , lucru ce poate duce la conflicte in cuplu.
Analizand stilul de comunicare personal dar si pe al partenerului, puteti face impreuna progrese in rezolvarea conflictelor.
Stilurile de comunicare si conflictele in cuplu
Abilitatile de comunicare ale fiecaruia sunt influentate de multi factori, unii dintre ei pornind chiar din copilarie. In timp ce in unele familii conflictul a fost evitat cu orice pret, in altele tipetele, oricat de multe sau de zgomotoase ar fi, pot inceta subit fiind inlocuite de manifestari de afectiune.
Situatiile conflictuale cele mai dificile sunt intalnite in cuplurile in care partenerii au moduri diferite de a face fata conflictelor in cuplu.
Specialistii au recunoscut patru tipuri de comunicare conflictuala in cuplu, care te pot ajuta sa te intelegi mai bine, dar si sa-ti intelegi partenerul in timpul conflictelor.
Primul stil de comunicare in cazuri conflictuale implica evitarea certei cu orice pret. Unii oameni sunt dispusi la orice compromis pentru a-l multumi pe celalalt, chiar daca aceste concesii pot duce la frustrari pe termen lung.
Al doilea stil de comunicare conflictuala este definit prin pasarea responsabilitatii. Indiferent de natura situatiei, cei care comunica in acest fel vor da vina intotdeauna pe partener pentru toate neintelegerile.
Unii oameni adopta un stil de comunicare corect, dar distant. Dispusi sa se implice in conflicte, dar niciodata bucurosi, acestia se distanteaza emotional pentru a nu fi raniti si ofera intotdeauna solutia rationala si practica in viziunea lor.
Ultimul stil de comunicare este caracterizat de incercari repetate de a distrage atentia partenerului de la subiectul conflictului. Cei care comunica in acest fel vor incerca sa schimbe subiectul cat mai repede in orice situatie conflictuala, lasand adevarata problema nerezolvata.
Daca tu sau partenerul tau adoptati un astfel de stil de comunicare in mod curent, incercati sa va schimbati acest tip de comportament si sa abordati situatia dintr-un unghi diferit. Purtati o discutie calma, fara reprosuri, pentru a ajunge cu adevarat la o solutie benefica pentru amandoi.
Pasii rezolvarii unui conflict prin comunicare
Pentru a rezolva orice conflict in cuplu prin comunicare, prima conditie esentiala este disponibilitatea ambilor parteneri de a confrunta si rezolva problema.
Primul pas important este o discutie calma, in care ambii parteneri isi exprima parerea despre problema, realizand impreuna o definitie cat mai completa a acesteia.
Al doilea pas implica discutarea sentimentelor fiecaruia, intr-un mod respectuos. Evita formularile marete de tipul "Trebuie sa...". Pentru a comunica mai usor, ambii parteneri sunt sfatuiti de specialisti sa isi exprime sentimentele incepandu-si frazele cu pronumele "eu", care creeaza o atmosfera de egalitate intre parteneri, fiecare cu parerea proprie, niciunul cu adevarul absolut.
Nu ataca in mod voit punctele vulnerabile ale partenerului si incearca sa pastezi o atitudine pozitiva . Indiferent de natura conflictului, ati ajuns impreuna la el datorita relatiei voastre, care trebuie protejata in timpul discutiilor in contradictoriu.
Momentele conflictuale sunt cel mai prost ales moment pentru a lua decizii cu privire la relatia ta. Lasa asemenea ganduri pentru mai tarziu, cand nervii nu risca sa-ti intunece judecata.
Cautati impreuna solutii pentru rezolvarea problemei si scrieti-le pe o foaie de hartie. Chiar daca stii de la inceput ca unele solutii sunt doar temporare, scrie-le si pe ele pe lista.
Discutati apoi impreuna fiecare solutie in parte si decideti care este cea mai rezonabila pentru amandoi si cum o veti putea pune in aplicare impreuna.
Odata rezolvat, conflictul devine o sursa de evolutie atat personala, cat si pentru cuplu si, daca ai urmat toate sfaturile de mai sus, acum iti cunosti putin mai bine partenerul si amandoi veti fi mai pregatiti pentru urmatoarul conflict in cuplu.