Do it yourself

# gradina frumoasa #sfaturi gradinarit #amenajare gradina #gradinarit

Sfaturi importante de la gradinari cu experineta pentru o gradina frumoasa

Primavara si-a intrat in rol cu drepturi depline, astfel ca este momentul sa-ti faci timp si pentru gradina ta, sa o pui la punct si sa o transformi intr-o adevarata gradina botanica.

 

Pentru asta trebuie sa ia in vedere cateva detalii importante, care iti vor usura munca si vei avea si rezultate remarcabile

1. Cum poti mentine umiditatea optima in pamant

Dupa sezonul de iarna, este foarte probabil ca in gradina sa se fi adunat diverse resturi de lana, scame sau materiale vechi. In loc sa le arunci la gunoi, mai bine le maruntesti cat poti de bine, dupa care le adaugi in compost.

Acesta este foarte pretuit pentru calitatile sale. In primul rand hraneste plantele oferindu-le azot, potasiu, fosfor, carbon, magneziu, zinc, fier si alte substante necesare, facandu-le sa creasca si sa devina mai puternice si rezistente la diverse boli si daunatori.

Puse pe suprafata solului scamele pot mentine umiditatea optima in pamant, mai ales in lunile caniculare de vara, cand apa tinde sa se evapore rapid intre plante.

2. Pamantul trebuie copt!

Si nu este o gluma. Putina lume stie ca inainte de a incepe insamantarea rasadnitelor, unul din trucurile geniale folosite de gradinarii cu experienta este coptul pamantului!

Cum se face asta? Pamantul folosit pentru rasaduri se baga la copt, in cuptor, in niste vase speciale, in strat uniform, timp de 15 minute!

Sigur te vei intreba ce rol are. In urma acestui proces, pamantul devine steril, fara bacterii sau alte elemente nocive ce pot dauna. Dar, marele succes al acestui tratament este acela ca sunt distruse si fungiile, mai periculosi decat bacteriile pentru plantele tinere.

3. Rolul nestiut al zorelelor

Zorelele sunt niste flori parfumate despre care nu ai spune niciodata ca te pot ajuta si in agricultura. Ei bine, daca vrei sa ai o recolta bogata de porumb, atunci e bine sa ai si zorele. Cele doua plante se inteleg foarte bine, sustin expertii. Acestia spun ca porumbul se simte mult mai bine in compania zorelelor, mai ales ca acestea din urma feresc planta de diversi daunatori si o ajuta sa creasca frumos si sanatos.

4. Laptele praf, nu doar pentru bebelusi

In afara bebelusilor, expertii ne-au mai oferit un pont legat de laptele praf. Este foarte bun si pentru trandafiri. De doua-trei ori pe an este recomandat sa presari in jurul tulpinii cateva lingurite de lapte praf. Acesta contine substante care alunga daunatorii si ajuta trandafirii sa creasca armonios. Si zatul de cafea are un rol foarte bun.

5. Berea si limacsii

Limacsii sau melcii fara cochilie sunt daunatori des intalniti in gradinile de legume sau in solarii. Incep sa-si faca aparitia din primavara si nu se lasa dusi din gradina pana toamna tarziu, cand incep sa se pregateasca pentru hibernare.

Pe durata vietii sunt extrem de activi in zilele ploioase sau pe timpul noptii cand este mai racoare, intrucat au o sensibilitate ridicata la caldura.

In general, masa acestui daunator este compusa din salata, varza, gulie, conopida, cicoare, rubarba, dar ataca si culturile de pepeni, capsuni, flori, pomi si arbusti fructiferi.

Cum poti scapa de limacsi? Stropeste legumele cu bere si, pana la prima ploaie, nu vei mai avea probleme cu ei.

6. Usturoiul si lalelele

Usturoiul ajuta lalelele sa creasca frumos. Conform expertilor, daca langa bulbul de lalea asezi un catel de usturoi, rozatoarele si insectele daunatoare nu vor avea curaj sa se apropie de plantele tale.

 

Sursa foro: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului