Do it yourself

# design gazon # gazon casa #amenajare gazon #gazon

Cum sa ai un gazon de invidiat! Sfaturi de ingrijire de la experti

Aspectul gradinii tale este caracterizat in mare parte de felul in care arata gazonul. Iar un gazon ingrijit, udat si tuns in mod corespunzator va face ca intregul decor sa para mai frumos si mai ordonat. Iata cateva sfaturi de ingrijire a gazonului, care te vor ajuta sa ai o curte de invidiat!

Tunderea gazonului

Pentru a pregati gazonul pentru sezonul cald este necesar sa il tunzi, pentru a-l ajuta sa-si revina dupa perioada de iarna. Cositul ierbii presupune insa respectarea catorva reguli pentru ca rezultatul final sa fie cel asteptat.

1. Asigura-te ca lama de cosit este bine ascutita. In caz contrar, aceasta va rupe iarba in loc sa o taie. Acest lucu va duce la duce la uscarea gazonului. In plus, riscul ca iarba sa fie afectata de boli si daunatori este mult mai mare.

2. La prima tundere regleaza masina de tuns iarba la o treapta inferioara pentru a permite soarelui, apei si nutrientilor sa patrunda in sol, la baza firelor de iarba. Apoi, la fiecare noua sedinta de cosit, ridica treapta masinii de tuns cu cate doi - trei centimetri.

Tunderea gazonului trebuie facuta periodic, in functie de ritmul de crestere al ierbii.

Udarea gazonului, un factor esential

Un gazon sanatos si frumos se mentine in mare parte printr-o hidratare corecta. Este necesar sa uzi gazonul de circa trei ori pe saptamana si sa ii oferi suficienta apa pentru a creste, insa ai grija sa nu il inunzi. Daca il vei uda prea mult gandindu-te ca in acest fel vei putea trece peste o alta saptamana de udare, risti ca radacinile sa putrezeasca. De asemenea, nu uita ca cel mai bun moment pentru a uda gazonul este dimineata devreme, sau seara, dupa apus.

Aerarea gazonului pentru o buna crestere

In timp, solul gazonului devine mai compact, impiedicand apa si nutrientii sa patrunda pana la radacina firelor de iarba. Din acest motiv se recomanda aerarea gazonului primavara, acest lucru ajutand substantele nutritive sa patrunda in sol.

Aerarea se face prin realizarea unor gauri in sol. Acestea pot fi facute manual, cu ajutorul unei greble.

Insamantarea constanta a gazonului

Odata cu trecerea timpului si a schimbarilor de temperatura, dar si a fenomenelor meteorologice in continua schimbare, gazonul isi pierde din sanatate si desime. De aceea, este indicat sa plantezi constant seminte de iarba, la fiecare inceput de sezon cald, mai ales in zonele care au ramas goale si inestetice.

Fertilizarea, un ultim pas important

Aplicarea unor substante nutrivite va ajuta gazonul sa creasca mult mai repede si sa aiba un aspect estetic mult mai placut. Fertilizarea gazonului poate fi facuta pe durata a trei anotimpuri, astfel:

  • Primavara, in lunile aprilie sau mai, dupa ce perioada ingheturilor a trecut, pentru a asigura o crestere corespunzatoare;
  • Vara pentru a il proteja in fata temperaturilor crescute;
  • Toamna pentru a ii asigura protectia necesara pe durata sezonului rece.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului