Do it yourself

#vasc #obiceiuri #revelion #traditii

Ce este vascul si de ce trebuie sa-l ai in casa de Revelion. Locurile in care trebuie sa-l asezi pentru a avea noroc

Traditia spune ca de Revelion trebuie sa existe vasc in fiecare casa. De-a lungul anillor, in jurul acestei mici plante, s-au creat o serie de obiceiuri si traditii care se respecta insa.

 

Se spune ca persoanele care se saruta sub vasc in noaptea de Revelion vor avea parte de un an plin de dragoste si armonie. Putini stiu insa ce este, de fapt, vascul si unde trebuie asezat pentru a avea noroc, belsug si prosperitate.

Ce este vascul

Vascul (Viscum album) este o planta parazit care creste pe crengile copacilor si se hraneste cu substante nutritive pe care le extrage din acestea. Acesta este originar din Europa si Sud-Vestul Asiei si, desi este o planta parazit care creste pe crengile copacilor, rar se extinde excesiv pe un singur copac si aproape niciodata nu duce la distrugerea acestuia.

Vascul la romani, traditie de Anul Nou

Romanii obisnuiesc sa aduca in casele lor vasc pentru noroc, in noaptea dintre ani.

In traditia populara se spune ca cei casatoriti, dar si cei care urmeaza sa se casatoreasca vor avea noroc in viata de cuplu daca se saruta sub vasc la miezul noptii, de Revelion.

Mai mult, in unele zone se spune ca cei care se saruta sub vasc urmeaza sa se logodeasca in anul care urmeaza.

Fetele nemaritate obisnuiesc, in unele zone ale tarii, sa-si puna vasc sfintit sub perna in noaptea de revelion, pentru a-si visa viitorul sot.

O alta superstitie legata de vasc spunea ca fetele care refuza sarutul sub vasc vor avea ghinion in anul urmator.

In alte zone ale tarii, cuplurile casatorite in anul care tocmai se incheie, trebuie sa arda un buchetel de vasc. In functie de modul in care acesta arde, se prezice viitorul casatoriei. Daca vascul arde incet, linistit casnicia va fi una fericita. In schimb, daca arde cu flacari puternice, mari, explozive, casnicia va fi una cu probleme.

Unde se asaza vascul

Locul in care se asaza vascul este foarte important. Se spune ca acesta trebuie prins la tocul usii sau trebuie pus in vaza pentru a aduce belsug si prosperitate.  

Vascul se atarna sub tocurile usilor

In mod traditional, vascul se prinde sub tocurile usilor. Este absolut necesar ca o crenguta de vasc sa fie prinsa de tocul usii de la intrarea in casa, pentru a ferica casa de ghinioane si pentru a permite prosperitatii si belsugului sa intre in casa.  

Pune vasc in vaza

Vascul de poate pune si intr-o vaza de sticla, fara apa. Ai grija insa ca aceasta planta este otravitoare. Prin urmare evita sa o asezi astfel daca ai copii sau animale de companie.

Alte locuri in care poti agata vascul  

Daca iti este imposibil sa il pui sub tocul usii, mai poti atarna vascul de lustra sau de o arcada din casa. O alta optiune este sa il atarni de galeria pentru draperii. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului