Do it yourself

#pasi necesari #agricultura #afacere

Cum sa pui bazele unei afaceri in agricultura: 4 pasi necesari

Daca vrei sa demarezi o afacere in domeniul agricol, trebuie sa stii de la bun inceput ca ai sanse mari de reusita, insa asta presupune multa munca si anumite riscuri  care nu pot fi evitate.

De asemenea, o astfel de initiativa necesita cativa pasi de urmat, mai ales in perioada de inceput, cand esti inca lipsit de experienta. Daca ai nevoie de ajutor, gasesti mai jos cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont cand pui bazele unei afaceri in agricultura.

Realizarea planului de afaceri

Intai si intai trebuie sa te decizi asupra domeniului in care vrei sa activezi si asupra a ceea ce vrei sa faci concret. Agricultura este un domeniu vast, care nu se rezuma doar la cultivarea pamantului, asa ca ai multiple optiuni.  Poti cultiva cereale sau poti infiinta o livada ori o ferma de legume, insa la fel de bine poti sa deschizi o afacere in domeniul zootehnic, bazata pe cresterea animalelor. De asemenea poti  sa te axezi pe procesarea produselor agricole sau pe prestarea de lucrari si servicii specifice domeniului agricol.

Dupa ce te-ai decis ce vrei sa faci, ai nevoie de un plan bine pus la punct care sa includa numarul de angajati, investitiile pe termen scurt si lung, cheltuielile curente, materialele necesare si furnizorii acestora, precum si profitul estimat.

Identificarea surselor de finantare

De cele mai multe ori, economiile personale nu sunt suficiente pentru a acoperi intreaga investitie, asa ca vei avea nevoie de mai multi bani. In acest sens, trebuie sa identifici sursele de finantare pe care le ai la dispozitie si sa alegi variantele cele mai avantajoase. Spre exemplu, e bine sa stii ca Mikro Kapital ofera credite pentru agricultura in conditii avantajoase, care pot ajunge pana la 700.000 de lei, pentru o perioada de 5 ani.

In afara de creditele agricole, poti beneficia de subventii si alte finantari nerambursabile pentru fermieri, sau poti sa apelezi la niste investitori care sa te ajute cu sumele necesare, urmand sa impartiti ulterior profitul.

Studiaza piata

Chiar daca planul tau de afaceri este perfect si ai la dispozitie toti banii necesari, ideea se poate dovedi neviabila, ceea ce ar fi sinonim cu falimentul. Se intampla astfel atunci cand te lansezi pe un teren pe care nu-l cunosti indeajuns si care iti va pune in cale multe obstacole la care nu te asteptai.

De aceea, este bine sa studiezi atent piata inainte de a lansa afacerea, tinand cont de mai multe aspecte. Concret, trebuie sa analizezi oferta din domeniul in care vrei sa activezi, pentru a vedea care este concurenta si cine sunt principalii competitori. Pe o piata suprasaturata sau dominata de companii puternice vei avea sanse slabe de reusita, pentru ca va fi aproape imposibil sa-ti gasesti clienti si sa te dezvolti. De asemenea, trebuie sa identifici potentialii parteneri, furnizori si clienti, studiind totodata si preturile la produse si materii prime.

Consulta-te cu specialistii

Serviciile de consultanta agricola sunt de mare ajutor fermierilor aflati la inceput de drum, care pot beneficia astfel de expertiza unor specialisti ce le ofera consiliere si  asistenta. Un consultant agricol iti poate da informatii despre calitatea solului din diferite zone, conditiile de mediu si culturile care se preteaza pentru regiunile respective. Totodata, acesta te va informa si in privinta schemelor de sprijin pe care le poti accesa ca investitor in agricultura si te va ajuta la intocmirea documentatie si proiectelor pentru accesarea acestora.

In acelasi timp, nu ezita sa ceri si sfatul unor fermieri cu experienta, ori de cate ori ai nevoie.

Urmand acesti pasi, afacerea ta are sanse mari sa devina infloritoare, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara chiar dupa primul an de activitate.

FOTO: unsplash.com/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului