Dezvoltare personala

#relatii maturitate #traume copilarie #traume #relatii #adulti

Traumele din copilarie distrug relatiile la maturitate. De ce unii adulti nu se pot implica in relatii sanatoase

In mai multe moduri, traumele din copilarie pot avea un impact asupra relatiilor dintre adulti. Cu toate acestea, provocarile nu trebuie sa fie permanente - cu putin sprijin, vindecarea este posibila.

 

Daca ai suferit o trauma in primii ani de viata, s-ar putea sa privesti si sa experimentezi relatiile adultilor intr-un anumit mod. Poate ca nu te simti in siguranta tot timpul sau poate ca infrunti conflictul cu ezitare sau evitare. Toate acestea sunt posibilitati naturale si valide.

Ce sunt traumele din copilarie?

Trauma din copilarie este un termen generic. Acesta se refera la orice experiente semnificativ de dureroase la care ati fost expus in copilarie.

Exemplele includ:

  • violenta fizica
  • abuz sexual
  • dezastre naturale
  • pierderea unei persoane dragi
  • abandonul
  • plasament familial
  • orice alt eveniment in care te-ai simtit speriat, neajutorat, ingrozit sau coplesit.

Deoarece fiecare dintre noi traieste viata in moduri diferite, ceea ce poate fi traumatizant pentru tine poate sa nu fie pentru altcineva. Ceea ce conteaza cu adevarat este modul in care ai perceput situatia si cum te simti.

"Daca copiii au parte de suficienta ingrijire si sprijin, este mult mai putin probabil sa experimenteze simptome legate de traume", spune Christie Pearl, consilier licentiat in sanatate mintala si terapeut EMDR certificat.

"Pe de alta parte, daca parintii sau ingrijitorii nu ofera suficient sprijin sau daca au fost sursa traumei, copilul este mai probabil sa experimenteze efecte negative din acea experienta", adauga Christie Pearl .

Impactul traumei din copilarie asupra relatiilor dintre adulti

Exista o multitudine de moduri in care traumele din copilarie ar putea avea un impact asupra modului in care experimentezi relatiile la varsta adulta. Acest lucru nu este valabil pentru toata lumea, dar ar putea fi cazul pentru unele persoane.

Stiluri de atasament

Experientele ta timpurie te ajuta sa iti formezi ceea ce crezi despre lume: Este un loc sigur, este un loc infricosator sau poate undeva la mijloc. Aici poate intra in joc teoria atasamentului: modul in care te raportezi la ceilalti pentru a stabili sau evita intimitatea.

1. Securizat

Cineva cu acest stil de atasament este deschis la stabilirea unor relatii de incredere si apropiate cu alte persoane. Nu ezita sa iubeasca si sa fie iubiti. Nu evita intimitatea si au tendinta de a nu depinde in totalitate de altcineva.

2. Anxios sau anxios-preocupat

Cei care stabilesc acest stil de atasament pot experimenta o teama semnificativa de a fi abandonati si o nevoie de a fi validati in mod constant. In plus, ei pot simti ca partenerul lor rareori se preocupa suficient de mult de ei.

3. Dispretuitor-evitant

Cineva cu acest stil de atasament poate experimenta teama de intimitate emotionala. Acest lucru i-ar putea determina sa evite sa se apropie prea mult de ceilalti sau sa nu aiba incredere in cei apropiati. Ca urmare, sunt adesea indisponibili din punct de vedere emotional.

4. Temator-evitant

Persoanele cu acest stil de atasament pot tanji dupa atentia si dragostea celorlalti semnificativi, dar in acelasi timp evita intimitatea emotionala din partea lor. Ei pot avea nevoie sa se simta iubiti si asistati, dar, de obicei, evita sa dezvolte relatii romantice apropiate.

Stiluri de comunicare

Traumele din copilarie pot afecta, de asemenea, modul in care comunici cu ceilalti ca adult.

Stilul tau de comunicare poate reflecta ceea ce ti-a fost modelat in copilarie.

De exemplu, daca ai crescut intr-o casa in care se auzeau frecvent tipete, este posibil sa reconstitui aceste schimburi de replici cu partenerul tau. Este posibil sa crezi ca acesta este modul in care abordezi conflictul intr-o relatie.

De asemenea, este posibil sa ti se para o provocare sa iti exprimi verbal emotiile sau chiar sa vorbesti despre ceea ce este important pentru tine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare