Dezvoltare personala

#incalcare limite #respectare limite #limite #cuplu

5 semne ca limitele tale nu sunt respectate si cum sa actionezi in aceste situatii

Ignorarea "nu"-urilor tale, faptul ca faci opusul a ceea ce ai cerut si ca iti batjocoresti cererile sunt semne ca limitele tale sunt incalcate. Sa stii cand cineva depaseste limitele este esential pentru a mentine relatii sanatoase.

Limitele sunt esentiale pentru conexiunea umana si siguranta personala. Ele te protejeaza, stabilesc regulile de angajare si iti permit sa iti pastrezi individualitatea. Limitele pot fi fizice, emotionale, mentale, materiale sau legate de timp.

Iata care sunt semnele revelatoare ale limitelor incalcate si cum sa te comporti cu cineva care depaseste limita:

1. Comportamente codependente

Codependenta se refera la o dinamica relationala specifica in care o persoana isi pune propriile nevoi pe plan secundar, iar cealalta tinde sa evite responsabilitatea pentru actiunile sale. Evitarea conflictelor si satisfacerea oamenilor sunt frecvente in relatiile codependente. Printre altele, aceste comportamente pot semnala dificultati in stabilirea si respectarea limitelor.

"Daca te simti resemnat pentru ca te conformezi asteptarilor pe care cineva le are de la tine, este posibil ca acesta sa-ti fi incalcat limitele personale", explica Bryana Kappadakunnel, terapeut matrimonial si familial licentiat in Los Angeles. "Adesea, oamenii vor crede ca, daca nu-si sacrifica limitele pentru nevoile celorlalti, nu vor fi placuti, iubiti sau apreciati."

2. Trebuie sa stabilesti limitele din nou si din nou

Ti-ai exprimat limitele, dar persoana continua sa se comporte in acelasi mod. Faptul ca trebuie sa iti stabilesti limitele in mod repetat poate fi un indicator al unei incalcari a limitelor.

"Te trezesti ca trebuie sa aperi, sa explici si sa justifici in mod constant motivele pentru care ai stabilit limita", spune Angela Sitka, MA, terapeut licentiat in domeniul casatoriei si familiei din Santa Rosa, California. "Daca te confrunti cu o persoana care nu-ti respecta limita, probabil ca nu va accepta limita la prima expresie."

3. Ti-ai exprimat disconfortul

Ai stabilit si explicat limitele, dar ei continua sa le incalce. Acum, iti exprimi si tu cum te face asta sa te simti, iar ei continua sa se comporte la fel. Acesta este un alt exemplu de incalcare a limitelor.

"Un semn principal ca cineva nu-ti respecta limitele este daca nu se opreste din actiunile sale dupa ce ti-ai exprimat disconfortul", spune Quinelle Hickman, terapeut individual si de cuplu licentiat in New York City.

Hickman explica faptul ca expresiile de disconfort pot include:

  •  "nu, opreste-te!"
  • Nu-mi place asta
  • Nu vreau sa fac asta
  • Prefer sa nu fac asta
  • Nu sunt dispus sa fac asta

acestea trebuie urmate de o explicatie de genul: "deoarece ma face sa ma simt (inserati o emotie negativa)"

4. Te simti in afara

Poate ca nu te-ai gandit prea mult la semnele care arata ca limitele tale sunt incalcate. Dar stii ca te simti inconfortabil sau ca ceva nu este in regula ori de cate ori acea persoana este in preajma. Acest lucru poate semnala, de asemenea, limite incalcate.

"Ei intra in spatiul tau si tu te simti inconfortabil. Fie ca este vorba de spatiul fizic, emotional sau mental, daca te simti inconfortabil, este probabil ca este vorba de o incalcare a limitelor", spune Katie Lorz, LMHC, consilier pentru femei in domeniul traumelor si relatiilor cu femei la HGCM Therapy din Washington.

5. Nu te asculta

Un semn ca cineva nu-ti respecta limitele este intreruperea sau schimbarea conversatiei atunci cand impartasesti ceva important pentru tine.

"De exemplu, daca incerci sa iti comunici gandurile si emotiile unei persoane dragi [dar aceasta] vorbeste constant peste tine, te intrerupe in conversatie sau pleaca in mijlocul conversatiei", spune Hickman. "Conversatiile eficiente necesita ca toate partile sa acorde un timp corect pentru a vorbi, sa ia in considerare punctele de vedere ale celuilalt si sa ia pauze atunci cand este nevoie. Daca conversatiile nu sunt abordate corect, este un semn ca atat tu, cat si partenerul tau nu respectati limitele."

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii