Dezvoltare personala

#amanare lucruri #dezvoltare personala #procrastinare

Tragi de timp? Afla cum sa nu mai amani lucrurile

Toata lumea procrastineaza. Ne amanam atributiile pana in ultima clipa, suntem rapid distrasi de lucrurile din jurul nostru si desfasuram unele activitati fara a face realmente ceva util.

 

Si, de cele mai multe ori,  nu ne simtim deloc bine pentru ca nu am terminat lucrurile importante. Ne uitam la altii, care sunt mai activi decat noi, si incepem sa credem ca suntem doar niste oameni lenesi, incapabili, care nu vor realiza niciodata nimic maret. Lupta cu procrastinarea este ca o lupta cu un monstru launtric care nu moare niciodata - si aceasta fiara traieste in fiecare dintre noi.

Despre obiceiul de a amana lucrurile, hipnoterapeutul Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, afirma “Procrastinarea este o problema cu care se confrunta multi oameni in viata lor de zi cu zi. Este definita ca amanarea actiunilor sau a sarcinilor importante in favoarea activitatilor mai putin urgente sau placute. Cu toate ca poate parea inofensiva la inceput, procrastinarea poate avea consecinte negative asupra starii de sanatate, a relatiilor si a performantei in diverse domenii ale vietii.”

Dar cum putem sa depasim obiceiul de a amana si sa devenim mai eficienti in gestionarea timpului nostru?

1. Stabileste obiective clare si realiste. Incepe prin a-ti stabili obiective clare si realizabile. Divizeaza sarcinile mari in sarcini mai mici si seteaza termene limita realiste pentru fiecare dintre ele. Acest lucru te va ajuta sa te concentrezi pe lucrurile pe care trebuie sa le faci si sa eviti sentimentul de coplesire care poate duce la procrastinare.

2. Renunta la perfectionism. Una dintre cele mai frecvente cauze ale procrastinarii este perfectionismul, caci din cauza lui te poti indrepta direct catre esec. In loc sa astepti ca lucrurile sa se intample asa cum iti inchipui, concentreaza-te asupra actiunilor. Succesul se obtine, de cele mai multe ori, prin limitarea castigurilor minore la actiunile propriu-zise.

3. Descopera costul non-actiunii. Atat in ​​economie, cat si in procesul de luare a deciziilor, avem tendinta de a evita pierderile, in loc sa obtinem castiguri echivalente. Psihologii numesc acest fenomen aversiune pentru pierderi. Procrastinam pentru ca nu vrem sa pierdem confortul pe care il avem. Interesant este faptul ca putem folosi acest lucru in favoarea noastra prin constientizarea costului non-actiunii. Gandeste-te la ceea ce vei pierde - oportunitati, bogatie, timp - daca nu iei masuri. Acest lucru poate deveni un stimulent, impingandu-te inainte si scapandu-te din ghearele stagnarii.

4. Trucul de 2 minute. Mintea noastra are nevoie de o satisfactie instantanee. Vrem rezultate rapide si bune fara a face eforturi. Este dificil sa faci primul pas cand ceea ce te asteapta este ingrozitor, adica doua ore de munca. In acest moment, nu te mai concentra asupra finalizarii unei sarcini. In schimb, concentreaza-te pe efectuarea acestei sarcini timp de doar doua minute. Si gandeste-te ca cele doua minute vor usura urmatoarele doua minute si, in cele din urma, vei termina ceea ce trebuie sa faci.

5. Inlatura stimulii care incurajeaza procrastinarea. Adesea procrastinarea este un obicei. Fiecare obicei are declansatorul sau: atunci cand apare declansatorul, intram intr-o rutina automata - in acest caz, amanam munca sau ne lasam distrasi, apoi primim o recompensa - de obicei relaxarea sau iluzia de a fi productiv. Una dintre cele mai bune modalitati de a elimina procrastinarea este de a identifica aceste declansatoare si, apoi, de a schimba rutina. Deci, in loc sa te lasi distras, citeste o carte sau mergi la o plimbare atunci cand nu te poti concentra.

6. Recompenseaza-te. Ofera-ti recompense pentru a-ti motiva munca si pentru a-ti mentine concentrarea. Stabileste-ti obiective intermediare si ofera-ti mici recompense dupa ce le-ai atins. Aceste recompense pot fi orice, de la o pauza scurta pentru o gustare preferata sau pentru a face o plimbare, pana la o seara de relaxare cu prietenii sau o activitate pe care o iubesti.

7. Incepe chiar acum. Uneori, cel mai greu pas este sa incepi. In loc sa mai amani, incepe chiar acum. Chiar daca incepi cu o mica actiune, acest lucru te va ajuta sa intri in flux si sa iti cresti motivatia pentru a continua.

“Majoritatea dintre noi ne putem identifica cu plictiseala, frustrarea si stresul pe care procrastinarea le poate provoca. Depasirea procrastinarii nu este un eveniment care se petrece peste noapte, este un proces. Asta inseamna ca nu trebuie sa faci totul imediat, ci sa incepi cu pasi mici dar siguri, de la cele mai de baza activitati.”, concluzioneaza Eugen Popa.

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza. De-a lungul carierei s-a specializat atat in metode de terapie si dezvoltare personala Occidentale (Hipnoza, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitiva) cat si Orientale (Meditatie, Yoga, Spiritualitate), fiind astazi un trainer holistic in toata puterea cuvantului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, in Europa, Asia si Statele Unite, iar pana in prezent a sustinut conferinte, traininguri si workshop-uri in Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii