Dezvoltare personala

#ingrijire nepot vitreg # povesti de viata #povesti reale #mama vitrega

Sunt ticaloasa pentru ca am refuzat sa-mi ajut fiica vitrega cu bebelusul ei?

 

O femeie in varsta de 38 de ani a postat un mesaj pe reddit in care le cere utilizatorilor parerea privind un subiect dificil. Ajutarea fiicei vitrege in cresterea bebelusului acesteia. Femeia este casatorita cu tatal fetei, in varsta de 47 de ani, si nu isi doreste sa aiba proprii copii. Iata intreaga poveste, asa cum a fost relatata de autoarea postarii:

“M-am casatorit cu sotul meu Sam in urma cu cinci ani. Sam a stiut intotdeauna ca nu vreau sa am copii. El era de acord cu asta.

El are o fiica, Leah (25 de ani). Sotia lui a murit cand Leah avea 10 ani, iar eu l-am cunoscut cand ea avea 15 ani. Am cunoscut-o abia dupa un an de relatie. Era o tanara adulta draguta si ne intelegeam de minune. Totusi, nu m-am mutat cu Sam pana cand Leah nu a plecat la facultate.

Leah a ramas insarcinata anul trecut. Prietenul ei nu a vrut sa pastreze copilul, dar ea a vrut sa-l pastreze. El s-a despartit de ea. Leah s-a mutat inapoi la noi pentru ca nu-si putea permite sa se intretina fara el. Ea lucra ca profesoara, iar el era cel care castiga bine si aducea bani in casa.

Eram ingrijorata de modul in care avea de gand sa creasca singura un copil cu un salariu de profesor. I-am sugerat sa il determine sa plateasca pensie alimentara. Ea nu a vrut acest lucru. Sam a crezut ca nu ar trebui sa ma amestec in aceste probleme.  

Dar odata ce a nascut, in urma cu aproximativ 4 luni, Leah a parut sa-si dea seama ca a avea un copil nu este atat de luminos si frumos cum credea ea ca este. Abia daca a reusit sa doarma in ultimele patru luni. In tot acest timp, Sam o ajuta cu copilul, in timp ce eu faceam aproape toate treburile casnice.

Acum, concediul ei se incheie. (n.r. – in SUA, concediul de crestere al copilului este de 12 saptamani si este neplatit. Unele companii ofera insa o perioada mai lunga de concediu, dar nu mai mult de 4-6 luni). Nu a vrut sa lase copilul la gradinita sau cu o bona. Atat eu, cat si Sam, avem propriile locuri de munca.

Leah m-a intrebat daca as putea sta acasa cu copilul. I-am spus ca nu. In primul rand, nu este copilul meu si nu am vrut niciodata sa cresc un copil. In al doilea rand, am un job.

L-a intrebat pe Sam, care m-a rugat pe mine sa o fac in locul ei. Am refuzat, precizand din nou motivele. Sam nu poate sta acasa pentru ca castiga mai mult decat mine, iar salariul lui acoperea mai multe facturi.

Am intrebat de ce Leah nu poate sta acasa cu copilul. A spus ca era tanara si trebuia sa-si construiasca o cariera. I-am spus ca multi oameni isi iau pauze pentru a creste copii, iar ea a izbucnit in plans spunand ca era atat de obosita tot timpul fiind mama si ca avea nevoie si de altceva in viata ei.

Lui Sam ii pare rau pentru ea si crede ca ar trebui sa o ajutam. I-am sugerat sa plateasca o dadaca din venitul ei, dar Leah nu vrea ca niste straini sa aiba grija de copilul ei.

Amandoi ma preseaza sa stau acasa cu copilul pentru ca ea sa poata merge la munca. Eu raman ferma in decizia mea.

Leah a spus ieri ca si-ar fi dorit ca mama ei sa fie in viata, pentru ca ar fi avut grija de ea. A spus ca nu am iubit-o si ca si sotul meu este suparat pe mine.

Sunt ticaloasa pentru ca am refuzat sa o ajut pe fiica mea vitrega cu copilul ei?”, a scris utilizatoare pe platforma reddit.

Postarea a adunat peste doua mii de comentarii in doar cateva ore. Toate raspunsurile sustin ca tilizatoarea nu este ticaloasa si ca nu trebuie sa renunte la cariera ei pentru a avea grija de fiul fiicei sale vitrege. Iata cateva dintre miile de comentarii:

“Nu esti ticaloasa. Nu ti-a cerut sa o ajuti, ti-a cerut sa renunti la cariera ta si sa iti cresti nepotul vitreg! Ajutor ar fi fost daca ar fi spus: "Poti sa te ocupi tu sa ai grija de copil atunci cand am sedinte de seara?" sau "Poti tu si tata sa va aranjati programul astfel incat copilul sa petreaca cat mai putin timp la cresa, cum ar fi sa pleci mai tarziu la serviciu si sa o lasi in drum spre serviciu, iar eu sa o iau dupa scoala?".

Multe centre de ingrijire de zi ofera reduceri profesorilor, deoarece stiu cat de mult muncesc si cat de putin sunt platiti. De asemenea, odata ce a stiut ca va pastra copilul, atunci ar fi trebuit sa inceapa sa le ceara recomandari de ingrijire a copiilor colegilor de serviciu si prietenilor ei. (Nu i-as spune asta acum pentru ca sunt sigura ca stie asta).

Explica-i ca nu refuzi sa o ajuti cu nepotul tau, dar ca trebuie sa te concentrezi si pe cariera ta si ca o vei ajuta sa gaseasca un plan. Ea trebuie sa gaseasca o ingrijire de incredere pentru copii pentru cand preda in timpul zilei si sunt sigura ca cineva de la scoala o poate ajuta. Trebuie sa obtina pensie alimentara de la tatal copilului pentru a o ajuta sa plateasca costurile (este si copilul lui, iar el poate plati pensie alimentara fara a avea drept de vizita). Tu si sotul tau ar trebui apoi sa stati de vorba cu ea si sa gasiti o optiune buna de ingrijire a copilului pentru timpul in are este la munca si care vor fi planurile de urgenta daca, sa zicem, trebuie sa ramana pana tarziu la o sedinta a personalului sau sa calatoreasca peste noapte pentru o conferinta.

Pot sa va garantez 100% ca raposata ei mama ar fi de acord cu acest lucru. De asemenea, nu lua la inima ceea ce va spune: depresia postpartum poate fi foarte dificil de gestionat si va promit ca inca va iubeste si doar ca se confrunta cu multe sentimente si temeri in acest moment.”, a scris un utilizator.

“NTA. Acesta este copilul lui Leah, pe care ea singura a ales sa-l aiba. Asta nu te obliga sa iti schimbi viata pentru a te adapta la dorintele ei. Intreaga afacere de a spune ca nu o iubesti pentru ca nu renunti la locul de munca pentru a avea grija de copilul ei este atat de manipulatoare si incurcata si sunt socat ca sotul tau este de partea ei.

Daca as fi in locul tau as de vorba cu sotul si i-as aminti de faptul ca Leah este cea care a ales sa aiba acest copil si ea este singura responsabila pentru el; ca nu te-ai inscris niciodata pentru a fi un babysitter cu norma intreaga si este nerezonabil sa se astepte sa renunti la locul de munca si ca esti dezamagita si ranita ca el nu este intelegator cu asta.”, a scris un alt utilizator.

Tu ce parere ai? Ar trebui ca autoarea postarii (care, sa retinem, are doar 38 de ani) sa renunte la cariera si sa stea acasa pentru a avea grija de nepotul vitreg?  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii