Boli si daunatori

#boli si daunatori #plante #plante de apartament #plante de gradina #boli virale #boli bacteriene

Diferenta dintre bolile virale si bacteriene la plante

Virusurile si bacteriile ataca toate organismele vii, inclusiv plantele pe care le ingrijesti cu drag in gradina sau in casa. Asa cum imbolnavirile bacteriene difera prin simptomatologie de cele virale la om, acelasi fenomen se petrece si in lumea vegetala. Afla diferenta intre cele doua patologii si vezi cum poti preveni bolile virale si pe cele cauzate de bacterii la plantele tale preferate.

Bacteriile si virusurile care ataca plantele sunt organisme invizibile, care se pot observa doar la microscop. Virusurile sunt mai mici decat bacteriile, insa provoaca tot atatea boli vegetale la toate speciile florei.

Daca bolile bacteriene pot sa fie controlate prin tratament, in cazul celor virale, nu exista solutii terapeutice, chimice sau biologice, eficiente.


Bolile bacteriene la plante

Bacteriile sunt microorganisme unicelulare, cu nucleu neregulat. Ele traiesc pe suprafata frunzelor plantelor, precum si pe tulpina lor. Bacteriile provoaca boli atunci cand reusesc sa intre in interiorul plantei, prin porii acesteia sau prin mici leziuni externe. Ele se multiplica rapid in conditii favorabile, ajungand la milioane de organisme in climat umed si cald, in doar 12 ore.

Insectele, pasarile si instrumentele de gradinarit sunt vectorii frecventi ai imbolnavirii bacteriene la plante. Simptomele bolilor cauzate de bacterii sunt petele aparute pe frunze, uscarea fruzelor in varf, putrezirea tulpinei, formarea de cruste si ulcere pe suprafata frunzelor si a florilor, precum si ofilirea nejustificata a plantei.

Pentru prevenirea bolilor bacteriene, este necesar sa:
 

  • asiguri o buna ventilatie a spatiului in care exista plantele si sa reglezi umiditatea din aer si sol
  • uzi plantele regulat, sa le plantezi in ghivece potrivite si sa le oferi fertilizator in sezonul cald
  • folosesti pamant sterilizat si bine drenat
  • izolezi plantele bolnave de celelalte si sa tai frunzele infectate


Bolile virale la plante

Virusurile sunt particule minuscule si infectioase care traiesc si se inmultesc in interiorul celulelor vii. Ei ajung in organismul plantei prin "ranile" acesteia si calatoresc din celula in celula. Pasarile, ustensilele de gradinarit, semintele si polenul transporta virusurile catre plante. Bolile virale la plante provoaca simptome precum patarea clorotica a frunzei, rasucirea frunzelor si crestera de flori si frunze cu malformatii.

Pentru a preveni bolile virale, sterilizeaza uneltele, spala-te pe maini inainte sa atingi plantele si izoleaza-le pe cele bolnave de cele sanatoase.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului