Boli si daunatori

#boli si daunatori #prune #viermi #prun #paduchi

Daunatorii prunului: simptome si combatere

Prunul este una dintre speciile de pomi fructiferi cele mai atacate de daunatori, care pot distruge recolta si chiar ucide prunul atunci cand nu sunt eliminati la timp. Afla care sunt cei mai importanti daunatori ai prunului, simptomele provocate si modalitatile de combatere.



Pentru a asigura sanatatea prunilor din gradina ta, este importanta supraveghereaza atenta a acestor pomi fructiferi ce sunt atacati cel mai des de paduchele testos, viespea neagra, viermele prunelor si paduchele din San Jose.


Paduchele testos al prunului

Femela acestei specii de insecte daunatoare (Parthenolecanium corni) depune in luna mai aproximativ 2000 de oua. Partile atacate ale prunului pot fi recunoscute dupa praful negru cu care sunt acoperite. Atacul paduchelui testos al prunului poate duce la uscarea completa a prunului. Larvele sug seva pomului pana in luna septembrie, cand se reintorc pe ramuri, naparlesc si ierneaza in crapaturile scoartei.

Tratamentele preventive, realizate iarna, sunt bazate pe Polisulfura de Bariu in concentratie de 6%. In cursul primaverii si verii, se pot folosi Imidan 50 si Ecalux 25 sau WP, ambele in concentratie de 0,1%.


Viespea neagra a prunelor

Viespea neagra a prunelor, Hoplocampa minuta, distruge fructele prunului. Larvele depuse in fructe rod mai intai samburii cruzi, apoi pulpa fructului. O larva poate distruge pana la 4-6 fructe, care nu mai ajung la maturitate si cad. Larvele ierneaza in pamant, iar primavara viespea depune ouale in flori.

Adunarea zilnica a fructelor cazute si distrugerea lor scade riscul infestarii in anul urmator. Tratamentul se aplica o singura data, cu unul dintre produsele: Diazol 60 - 0,1%, Meotrin 20 - 0,02%, Carbetox 50 - 0,175%, Phospit 100 - 0,05-0,1%, Exalux 25 - 0,075% sau Padan 50 DP - 0,1%.


Viermele prunelor

O alta amenintare importanta la adresa recoltei prunilor este viermele prunelor (Cydia funebrana sau Laspeyresia funebrana), o molie ale carei oua sunt depuse in prune in luna mai, iar aparitia larvelor poate distruge peste jumatate din productie.

Larvele consuma intregul fruct, apoi se retrag in crapaturile scoartei pomilor unde ajuns la stadiul de pupa ce duce la a doua generatie de fluturi, mai numeroasa ca prima. Uneori poate evolua si o a treia generatie de fluturi brun-cenusii. Sunt recomandate aceleasi masuri de combatere ca in cazul viespei negre. Tratamentul este Thuringin 600, atunci cand insecta se afla in faza de "cap negru".


Paduchele din San Jose

Un daunator periculos, care ataca mai multe specii de pomi fructiferi, paduchele din San Jose ataca fructele, dar si tulpinile, ramurile si frunzele. Formarea de pete rosii in jurul locului in care fructul este fixat de peduncul este simptomul principal. Atacul paduchelui poate duce la uscarea prunului, incepand de la varf. Pentru a evita atacul acestui daunator, se recomanda evitarea plantarii langa alte specii preferate de insecta, cum sunt gutuiul japonez sau paducelul.

Prevenirea poate fi realizata prin doua tratamente in iarna, atunci cand temperatura este mai mare de 0 C, cu Polisulfura de Bariu 45 - 6% sau Carbetox 37 in concentratie de 1%. In timpul perioadei vegetative, pot fi aplicate tratamente cu aceleasi substante, in concentratii mai mici: de 1%, respectiv 0,5%.


Sursa foto: Gardenofeaden.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului