Boli si daunatori

#ingrijire plante #boli #plante #daunatori #deficiente plante

Cum recunosti o planta cu deficienta nutritionala

Atunci cand ai eliminat temerile ca plantele tale sunt bolnave sau atacate de insecte si totusi nu sunt deloc in forma, ai de-a face cu o deficienta nutritionala.


Sanatatea plantelor este pusa in pericol de absenta unor minerale necesare dezvoltarii armonioase mai ales atunci cand planta nu se adapteaza pH-ului solului din gradina ta. Cel mai des, deficientele se manifesta prin decolorarea sau deformarea frunzelor.

In functie de necesarul plantelor, substantele nutritive se impart in macronutrienti (necesari in cantitati mai mari) si micronutrienti (necesari in cantitati mai mici).

Inainte de a incerca sa identifici deficienta nutritionala de care suferi plantele tale, asigura-te ca problema nu sunt daunatorii sau bolile. Un exces de ingrasaminte va avea un efect la fel de nociv asupra plantelor din gradina ta ca si deficientele.


Deficienta de macronutrienti


Azot (N). Deficienta de azot se manifesta prin ingalbenirea frunzelor mature, mai ales a celor de la radacina plantei. Celelalte frunze raman verde deschis, iar tulpina se poate ingalbeni si ea. Cresterea plantei este incetinita.

Calciu (Ca). Poti recunoaste deficienta de calciu dupa forma ciudata a frunzelor noi, care se pot dezvolta in forma de carlig . Mugurii se pot usca. Deficienta de calciu nu este des intalnita, dar prea mult calciu va inhiba asimilarea altor nutrienti.

Fosfor (P). In cazul deficientei de fosfor, frunzele mici pot capata o nuanta rosiatica sau violeta. Varfurile frunzelor arata arse, iar frunzele mature se pot inegri. Productia de fructe sau seminte este redusa.

Magneziu (Mg). Cresterea este incetinita, iar frunzele de pot ingalbeni, uneori doar la marginile exterioare. Mugurii pot fi galbeni cu pete negre.

Potasiu (K). Frunzele mature pot parea arse pe margini sau uscate. Zonele dintre nervurile frunzelor se pot ingalbeni.

Sulf (S). Mugurii se ingalbenesc, fara modificari in culoare a frunzelor si tulpinilor mature. Cresterea este incetinita. Aceasta deficienta este mai des intalnita pe timp de seceta.


Deficienta de micronutrienti


Bor (B). Daca planta sufera de deficienta de bor, cresterea tulpinilor si radacinilor va fi afectata cel mai puternic, iar mugurii por muri.

Cupru (Cu). Atunci cand nu primeste destul cupru, planta isi incetineste ritmul de crestere. Modificari vizibile pot fi observate la nivelul frunzelor, care isi pot pierde sustinerea si pot cadea. Pastaile cu seminte devin moi si se apleaca.

Mangan (Mn). Deficienta de mangan incetineste cresterea si ingalbeneste frunzele, proces ce incepe adesea dintre nervurile frunzelor. Planta poate dezvolta zone inchise la culoare si poate sa nu mai infloreasca. Frunzele, mugurii si frunzele sunt mai mici decat ar trebui sa fie.

Molibden (Mo). In cazul deficientei de molibden, frunzele mature se ingalbenesc in timp ce restul se deschid la culoare. Frunzele pot deveni subtiri si deformate. Aceasta deficienta este usor de confundat cu cea provocata de lipsa azotului.

Zinc (Zn). Deficienta de zinc se manifesta prin ingalbenirea intre nervuri a frunzelor tinere. Este mai des intalnita in cazul plantarii in soluri cu pH ridicat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului