Boli si daunatori

#galbenele #papadie #spanac #stevie #buruieni #patlagina

Top 6 buruieni comestibile din gradina

Nimanui nu ii place sa isi vada gradina napadita de buruieni. Inainte, insa, de a purcede la inlaturarea lor, afla ca o parte dintre acestea pot fi folosite ca ingrediente in bucatarie! Neincrezator? Descopera, in continuare, 6 buruieni comestibile pe care le poti gasi si la tine in gradina!



Stevia creata


Cunoscuta si sub denumirea populara de bronghi, hrenut, limba boului sau macrisul calului, printre altele, stevia creata (Rumex crispus ) este o planta pe care ai putea sa o inlaturi cu usurinta din gradina ta, considerand-o nefolositoare, ba chiar mai mult, daunatoare.

Cu toate acestea, afla ca radacina de stevie creata este un excelent tonic si laxativ, avand efecte pozitive si asupra ficatului si a vezicii biliare. In plus, contine si fibre si minerale, cum ar fi calciu si potasiu. Ideal ar fi sa o culegi la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei, intre august si octombrie. Radacina se curata bine si se pune la uscat.


Spanacul salbatic


O alta buruiana pe care ai putea sa o gasesti la tine in gradina este spanacul salbatic (Chenopodium album). Acesta poate fi inclus cu usurinta in alimentatia ta, avand un gust asemenator celui de nuca. Spanacul salbatic poate fi consumat proaspat, in salate, sau gatit, ca inlocuitor al spanacului.

Si semintele de spanac salbatic pot fi consumate: acestea constituie o sursa grozava de proteine, vitamina A si o multime de alte vitamine si minerale.


Papadia


Binecunoscuta papadie poate fi inclusa in salate, daca nu te deranjeaza gustul usor amar al frunzelor acestei plante. Aceasta planta atat de comuna poate fi utilizata si in alte moduri in bucatarie: din florile acesteia poti face miere si chiar vin!


Urzicile


Urzicile nu mai constituie o supriza pentru nimeni: desi pot creste nepoftite in gradina ta, pot fi folosite si in bucatarie! Un bun inlocuitor al spanacului, urzicile sunt bogate in vitamina C, proteine si minerale, printre care se numara fierul. O alta modalitate de a le gati este aceea de a le include in supe.


Patlagina


Fie ea ingusta sau lata (Plantago lanceolata, respectiv, Plantago major), patlagina este o alta buruiana comuna, ce isi poate face loc si in gradina ta.

Cum o folosesti? In special recunoscuta pentru proprietatile sale medicinale, patlagina poate fi utilizata sub forma de cataplasma pentru a scapa de muscaturile de insecte, mancarimi sau pentru a vindeca ranile. In bucatarie, ii poti folosi frunzele: cat sunt tinere, pot fi consumate ca atare; frunzele plantei mature trebuie, insa, gatite.


Grasita


Desi probabil nu o vei gasi in gradina ta (fiind specifica unor zone ca Europa de sud sau Orientul Mijlociu), grasita sau iarba grasa (Portulaca oleracea) este o buruiana numai buna de mancat! Planta suculenta, poate fi consumata proaspata (in totalitate) sau gatita, avand un gust asemanator celui de spanac. Grasita este o planta foarte nutritiva, fiind bogata in acizi omega-3. Cum o gatesti? O poti include in salate sau o poti folosi pe post de condiment, pentru carnea fripta. De asemenea, o poti include si in iaurt, urmand un obicei specific Orientului Mijlociu.

Autor: Dana Saporan

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului