Mana si fainarea sunt doua dintre cele mai periculoase boli, ce pot compromite recoltele. Sunt provocate de ciuperci si pot ataca o serie intreaga de culturi, de la legume, pomi fructiferi sau vita de vie. Daca nu sunt prevenite si combatute la timp, cele doua boli pot face ravagii in culturi.
Fainarea este favorizata in special de temperaturi ridicate. Se raspandeste de la o planta la alta cu ajutorul vantului sau al unor insecte. Simptomele pot fi vizibile la suprafata frunzelor, tulpinii sau fructului. Poate afecta numeroase plante, infecția cu făinarea se recunoaste usor, din cauza miceliului alb, care da un aspect specific, de unde i se trage si numele.
Fainarea la tomate, de exemplu, apare mai intai sub forma unor pete galbui, pe frunze. Acestea se intind tot mai mult, iar pe fata frunzei se poate vedea o suprafata fina, de culoare alba spre cenusiu. La ardei, fainarea produce o pasla albicioasa si poate afecta toate organele aeriene ale plantei, mai ales in cazul ardeilor cultivati in sere sau solarii.
Fainarea la mazare poate afecta toate organele plantei. Aceasta nu se mai dezvolta normal, iar boabele, chiar daca apuca sa se formeze, vor ramane mici si isi vor pierde forma. O cultura de mazare afectata de fainare va da o productie cu un sfert mai mica, in medie. In toate cazurile, fenomenul se poate preveni prin respectarea regulilor de rotatie a culturilor si a asolamentului, precum si prin efectuarea tratamentelor specifice, cu fungicide.
Cealalta boala grava a legumelor, mana, este provocata de ciuperca Phytophthora infestans. Legumele cele mai predispuse la atacul de mana sunt roșiile. Mana la tomate se poate recunoaste prin petele de nuanta cenusie, aparute pe frunze si ulterior pe fructe, in special in conditii de umiditate ridicata sau condens, daca tomatele sunt cultivate in sere sau solarii. In toate situatiile, mana se poate preveni si combate eficient daca se aplica la timp tratamente cu fungicide pentru legume.
La castraveti, mana se manifesta mai intai prin aparita petelor galbene pe frunze. La interior frunza poate prezenta o suprafata cu puf de culoare cenusie spre violet. In cazul cepei, de exemplu, mana ca produce pete decolorate pe frunze. Odata ce petele se maresc, frunzele se vor usca, iar bulbul de ceapa nu se mai poate forma.
La mazare, mana se manifesta tot prin pete galbene, dar care capata nuante maronii, in timp ce la interiorul frunzelor se poate observa, ca la castraveti, un puf cenusiu spre violet. Cele mai favorabile conditii pentru aparitia manei sunt perioadele lungi de umiditate sau alternanta zilelor calduroase cu noptile racoroase.
La cartofi, mana se manifesta de cele mai multe ori dupa inflorit. Se poate recunoaste usor, deoarece frunzele prezinta pete galbene, care capata nuante brune, chiar spre negru, in timp ce la interiorul frunzei apare acelasi puf fin, dar de culoare albicioasa. Pe tuberculii de cartofi mana produce pete de nuanta bruna.
O buna ingrijire si protectie a culturilor in fata atacului buruienilor, bolilor si daunatorilor va insemna nu doar productii ridicate, ci si legume sanatoase si aspectuoase, asa ca ingrijeste-te de gradina de legume cat mai bine, pentru a te bucura tot anul de recolte bogate.
Sursa foto: Shutterstock.com
Advertorial