Boli si daunatori

#gazon #buruieni #ingrijire gazon #erbicide #trifoi

Cum elimini trifoiul din gazon

Trifoiul si speciile asemanatoare pot strica aspectul curat al unui gazon perfect. Afla cum sa elimini trifoiul din gazon.



Lasat sa creasca, trifoiul (fam. Fabacee) formeaza rapid un covor verde de tulpini scurte si subtiri si frunze trifoliate. Afla care sunt speciile de care cresc cu usurinta in gazon se inmultesc foarte rapid formand colonii.


Specii de trifoi


Peste 300 de specii de plante fac parte din familia Trifolium, dar o mica parte dintre ele sunt dificil de inlaturat din gazon:

Trifolium repens, cunoscut sub numele de trifoiul alb, este cel mai raspandit si are frunze mari si flori albe sau roz. Creste cu usurinta in solul alcalin.

Trifolium dubium are frunze mai mici si flori galben pal. Este cel mai dificil de inlaturat cand are conditiile potrivite: sol nisipos si iarba gazonului slabita.

Alte specii de trifoi sunt Trifolium arvense, Trifoiul micranthum, Lotus corniculatus, Medicago lupulina, care pot fi recunoscute dupa forma frunzelor si florile galbene si portocalii ce apar in timpul verii.


Efectul trifoiului asupra gazonului


Trifoiul se inmulteste foarte rapid concurand cu iarba din gazon pentru resurse. Inmultirea se realizeaza prin seminte, dar o singura planta se poate raspandi foarte rapid pe orizontala, mai intai prin inmultirea numarului de tulpini, urmata de dezvoltarea radacinilor.

Una dintre cele mai invazive plante care ameninta gazonul, trifoiul iti poate ucide rapid iarba din gazon.


Cum scapi de trifoiul din gazon


Exemplarele izolate pot fi eliminate manual din gazon, insa este recomandata invelirea lor intr-o punga de plastic inainte de smulgere, pentru a miscora riscul raspandirii semintelor. Cand trifoiul s-a raspandit, poti folosi o cu o cutie speciala, care strange resturile vegetale, nu le arunca inapoi pe gazon.

Deoarece trifoiul se dezvolta mai usor cand iarba este slabita, este recomandat sa aplici ingrasaminte in mod regulat in toamna si vara. Prima doza de ingrasamant poate fi aplicata in aprilie (sulfat de amoniu), urmata de o pauza de sase-opt saptamani. Bogat in azot, acesta va incuraja dezvoltarea frunzelor ierbii, scazand sansele infestarii gazonului cu trifoi.

Daca iarba pare sanatoasa, nu o mai stropi cu ingrasaminte dupa inceputul lunii . Poti insa aplica un ingrasamant de toamna in luna septembrie daca iarba nu pare in stare buna, dar cele bogate in fosfor pot hrani mai mult trifoiul decat iarba din gazonul tau.


utile in lupta cu trifoiul


Folosirea erbicidelor in lupta cu trifoiul nu este recomandata inainte de minim sase luni de la plantarea sau transplantarea gazonului. Unii gradinari sustin insa ca poti folosi erbicide pe baza de fluroxipir la numai doua luni de la instalarea ierbii.

Trifoiul alb este cel mai sensibil la dicamba, dichlorprop-P si mecopop-P. Una sau doua aplicatii l-ar putea ucide complet. Trifolium dubium este insa mai rezistent. In lupta cu acesta, fluroxipirul este ingredinetul cheie din erbicice.

Pentru alte specii de trifoi, incearca aplicarea de erbicide pe baza de MCPA si clopiralid, pentru a-ti apara gazonul de invatia trifoiului.


Sursa foto: Lawnmowingleura.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului