Boli si daunatori

#buruieni #erbicide #Palamida #rizomi #seminte flori

Palamida, buruiana rezistenta

Alaturi de scaieti, este dintre cele mai rezistente . Afla cum sa tii palamida departe de florile sau legumele din gradina ta.



Palamida (Cirsium arvense) este considerata o , chiar daca planta are si unele utilizari in medicina. Raspandirea ei este problematica mai ales pentru culturile de cereale, dar in orice gradina palamida poate avea un efect negativ asupra plantelor.


Aspect


Palamida creste cu usurinta pana la o inaltime de 30-60 cm si poate depasi uneori si 1,5 m. Buruiana produce flori care variaza in culoare de la roz inchis la liliachiu, intre lunile iunie si august.

Pentru ca se inmulteste cu usurinta prin dezvoltarea unor laterale sub forma de rizomi, palamida creste in grupuri mari de plante, cu aglomerari de frunze ascutite in jurul florilor.


De ce este palamida o problema in gradina


Palamida isi extinde rapid rizomii in sol devenind o amenintare pentru orice planta din jur in lupta pentru resurse. Se regereaza foarte usor din bucati rupte.

Palamida nu se poate poleniza singura, dar plantele masculine si cele feminine se pot imperechea atunci cand cresc in apropiere. Semintele de palamida germineaza rapid, odata ce temperaturile depasesc 20-30 C in timpul zilei.


Controlul ecologic al buruienii


Daca nu vrei sa apelezi la pentru a scapa de aceasta buruiana rezistenta, vei avea mult de munca pentru a scapa definitiv de palamida in gradina ta.

Poti elimina plantele si radacinile in orice perioada a anului, dar planta se poate regenera cu usurinta dintr-un singur fragment de rizom ramas in sol.

Pentru a slabi planta si a-i grabi moartea, poti taia partea terestra a plantei. Cel mai bun moment este chiar inainte de colorarea florilor, deoarece palamida a consumat resurse importante pentru producerea lor.

Saparea si eliminarea rizomilor necesita uneori sa fie repetata si trei ani la rand pentru a scapa cu adevarat de palamida.


Erbicide folosite pentru palamida


Cand palamida creste in gazon, poti folosi un erbicid selectiv, pe care va fi nevoie sa-l aplici de mai multe ori pana la moartea plantei. In iarba inalta sau pe o pajiste , palamida este inlaturara cel mai usor cu erbicide ce contin triclopyr.

Daca palamida a aparut la marginea gradinii sau intr-o zona necultivata, poti folosi un erbicid sistemic. Pulverizeaza erbicidul lichid pe planta cu rabdare. Dupa o saptamana, frunzisul palamidei da primele semne de ingalbenire.

Buruiana poate insa reveni si in anul urmator, moment in care va fi necesar sa repeti tratamentul. Evita erbicidele care contin glifosat daca nu vrei ca acestea sa afecteze si plantele din jur. Cele care contin clopyralid au adesea efectele cele mai bune.


Utilizarea in medicina


Chiar daca este o buruiana, palamida este uneori folosita si in scop fitoterapeutic. Se foloseste partea superioara a plantei, pe care este recomandat sa o recoltezi in perioada de inflorire.

Palamida are efect tonic, diuretic, astringent si hepatic atunci cand este preparata sub forma de infuzie sau decoct (cel mai des se folosesc doar florile). Se foloseste in tratarea bolilor aparatului respirator, a edemelor, dar si pentru stari febrile, varice si dischinezie biliara.


Sursa foto: Sierrapotomac.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli-si-daunatori

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare