Boli si daunatori

#gargarita #insecte #gargarita coletului #boli plante #bolile plantelor

Cum combati gargarita coletului (Otiorynchus sulcatus)

Gargarita coletului este o insecta care poate fi obsevata usor, atat la plantele de gradina, cat si la cele de apartament. Are o culoare neagra, nu are aripi si este asemanatoare scarabeilor. Produce mari pagube plantelor si copacilor mici, carora le distruge in special radacina.

Muscaturile semicirculare pe care gargarita coletului sunt alte semnele care indica infestarea. Larvele de culoare crem pal se hranesc cu radacina plantelor, pe care o distrug, ceea ce duce la uscarea si moartea plantei.
 

Plantele afectate de gargarita coletului


Atat insectele adulte, cat si larvele sunt unele dintre cele mai daunatoare insecte, care ataca frunzele si radacinile plantelor. Cel mai adesea, gargarita coletului afecteaza copacii mici si plantele de gradina si apartament.

Gargarita coletului este periculoasa in special pentru plantele de ghivechi. Larvele ataca radacina plantelor, in special a celor care se gasesc in pamant cu compost.
 

Ce trebuie sa stii despre gargarita coletului


Garagarita coletului adulta are o lungime de 1 centimetru si este fara aripi. Au o culoare neagra, cu dungi luminoase catre spate. Insectele adulte sunt nocturne si se hranesc numai noaptea si apar intre lunile martie si aprilie. Se dezvolta in pamantul din ghiceve, iar in lunile mai si iunie apar si la plantele din gradina.

Dupa imperechere, femela depune intre 500 si 1500 de oua in solul din jurul plantelor preferate. In doua saptamani, ouale se transforma in larve care incep sa roada radacina plantelor. Larvele raman in sol pana cand devin adulti.

Majoritatea insectelor adulte mor toamna tarziu, atunci cand temperaturi incep sa scada. Adultii care traiesc in solul plantelor de apartament rezista pana in sezonul urmator.
 

Cum se trateaza gargarita coletului


Produsele chimice care contin tiacloprid sunt cele mai eficiente in indepartarea gargaritei coletului. Inainte de a folosi astfel de produse chimice este indicat sa te consulti cu un specialist si sa urmezi exact instructiunile de folosire de pe eticheta.

Pentru a indeparta infestarea cu gargarita coletului este foarte important sa tratezi plantele din timp cu anumite solutii si controlezi regulat starea plantelor. In acest fel vei descoperi la timp eventualele infestari sau distrugeri.

Daca descoperi gargarite adulte este indicat sa le indepartezi cat mai repede pentru a preveni depunerea oualor. Cel mai bine este sa faci aceasta operatiune noaptea, atunci cand aceste insecte sunt active.

De asemenea, este indicat sa schimbi si pamantul in ghivecele cu probleme sau indeparteaza larvele din pamant.
 

Cum sa previi infestarea cu gargarita coletului


Daca ai gasit larve de gargarita coletului intr-unul din ghivecele tale, izoleaza-l si apoi verifica si celelalte plante. Apoi, indeparteaza pamantul din ghiveci si inlocuieste cu unul nou. Nu refolosi pamantul nici pentru culturile din gradina, deoarece larvele pot ataca radacina plantelor si copacilor mici din gradina.

Indeparteaza plantele de apartament care s-au uscat inexplicabil si examina-le radacina. Daca radacinile par roase, verifica si celelalte ghivece si indeparteaza ouale sau larvele pe care le gasesti.

La plantele de gradina verifica regulat fruzele si daca acestea sunt roase, verifica pamantul din jur si indeparteaza larvele pe care le gasesti.

Evita sa folosesti insecticide puternice care vor distruge si insectele benefice din gradina. Incurajeaza colonizarea gradinii cu pasari insectivore.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului